Tarım sektörü fuarda buluştu

Antalya’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Meyve, Sebze, Ambalaj, Lojistik, Depolama, Tarım Makine ve Teknolojileri (Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze) Fuarı kapılarını araladı. Türk yaş meyve sebze sektörünün görücüye çıkacağı fuara, 42 ülkeden 100’ün üzerinde alım heyeti katılacak.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

ANFAŞ Expo Center'de düzenlenen Meyve, Sebze, Ambalaj, Lojistik, Depolama, Tarım Makine ve Teknolojileri (Interfresh Eurasia Yaş Meyve Sebze) Fuarı açıldı. Fuarın açılışına, AntExpo AŞ Genel Müdürü Murat Özer, Tarım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği  (TARSİD) ve Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar katıldı.

FUAR 42 ÜLKEDEN SEKTÖR PAYDAŞLARINI AĞIRLAYACAK

AntExpo AŞ Genel Müdürü Murat Özer açılışta yaptığı konuşmada, “Fuarımız iki yıl salgın, bir yıl savaşın ardından üç yıl sonra yapılan ve küllerinden doğan bir fuar. Bu yıl fuarımıza Almanya, Hollanda, Balkan ülkeleri, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya, İsrail, İran, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Rusya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 42 ülkeden 100'ün üzerinde alım heyeti katılacak” diye konuştu.

“ALIM HEYETLERİ İHRACATI ARTTIRMAK İÇİN OLMAZSA OLMAZ”

Özer, “Alım heyetlerini önemsiyoruz çünkü ihracatı arttırmak için alım heyetleri bizim olmazsa olmazımız. Firmalarımız bu kapsamda fuarımızda ikili görüşmelere başladılar. Bizlere destek veren burada olan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise fuarın dünyanın dört bir yakında yakından takip edildiğini söyledi.

“TÜRKİYE DÜNYADA TARIMIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİ”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Ferhat Gürüz de, birliğin çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.  AYMSİB’in 4 bin 200 üyesi olduğunu söyleyen Gürüz, “Birliğimiz Türkiye yaş sebze meyve ihracatının yüzde 50’sini yapıyor. Türkiye dünyada tarımın önde gelen ülkelerinden biri. Sebze ve meyve üretiminde dördüncü, narenciye üretiminde dünya sekizincisiyiz. Çin, Hindistan, Brezilya ve Amerika'dan sonra dünyada yaş sebze meyve üretimi yapan 5. ülkeyiz” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ise pandemi ve savaş dönemlerinde bölge istikrarının oldukça etkilediğini söyledi. Bu kapsamda fuarların büyük önem arz ettiğini dile getiren Mirza, “Fuarlarda ciddi düşüşler oldu. Bunu eskiye döndürmek ve daha ileriye götürmek için tüm ülkeler ve bizler çaba sarf etmek zorundayız. Burada görüleceği gibi el birliği ile mevcut fuarımızı geliştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bol kazançlı bir fuar olsun” ifadelerini kullandı.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (ASOB) ve ATSO Başkanı Ali Bahar ise Antalya’nın tarımın ve turizmin başkenti olduğunu belirtti. Kentin Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olduğunu ifade eden Bahar, ”Kentimizde fuarcılığın gelişmesi için birlikte çalışmalıyız. Bugüne kadarki çalışmaların çok daha üstünde bir çalışma yapmalıyız” dedi.

Yerli ve yabancı alım heyetlerinin ikili görüşmeler de yapacağı fuar, 22 Ekim’de sona erecek. Fuarda, “İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat “konularında paneller düzenlenecek, sürdürülebilir tarım tartışılacak.