TARİHTEN İBRET

Su ile yağı bir kaba koyarsanız yağ altta kalmaz. Bilgisiz ve cahille yapılan kavgalarda sen mağlup olursun. Senin kültürüne, alt yapına, donanımına göre vereceğin cevap bellidir fakat cahil aklına geleni sana savurur ve söz savaşında onunla başa çıkılmaz.

Ahlaksız adamla dost olunmadığı gibi nefisle de dost olunmaz. Çünkü nefsin şeytanla iş birliği vardır. Devamlı Cenab-ı Hakk’a isyan etmek ister. Hayra soluk solumaz.

Akşam erkenden yatan gece kaç derece soğuk var bilemez. Türkiye’de İslamî hassasiyeti dikkate almayan hiçbir proje başarılı olamaz. İbret alınırsa tarih tekerrür etmez. Okumayan insan yazamaz. Kendisi ile barışık olmayan kimse başkasına gülümsemez.

Anne ve babanın yanında konuşurken yüzde yüz haklı bile olsan ses yükseltilmez. Açık yaraya tuz ekilmez. İyi olan birisine herhangi bir bahane uydurup kötülenmez. Kırılan cam ile kırılan kalp tamir olmaz. Hatadan korkan icraat yapamaz.

Yabani kekliğin yumurtasına dokunursan bir daha o yuvaya geldiği görülmez. Nasıl Kur-an’ı Kerim’in parçası mübarekse ekmeğin parçası da mübarektir. İyi bir yere konulur, çöpe atılmaz. Ölüme çare bulunmadığı gibi haset edenlere de çare olarak ilaç bulunmaz.

Hak yenir ama hazım edilemez. Tuzsuz ekmek, yemek yenmez. Her duyulan söylenmez. Kur-an’sız Ramazan olmaz. Müslüman için Kur-an’sız bir hayatın tadı olmaz. İman ve ihlas. Bu iki cevher olmadan hiçbir hizmet asla makbul olmaz. İyilikler zayi olmaz. 

İnsan açlığı giderilmedikçe rahata eremez. Her laf başkasına götürülmez, her duyduğun laf eve getirilmez. Her suale cevap verilmez. Her insan hoş olmaz. Eski dost düşman olmaz. Düşmanın dost olması nadirdir. Çünkü kin ateşini herkes kontrol edemez. Acele yapılan işte genellikle olumlu sonuç alınmaz. 

Gördüğü iyilik karşısında insanlara teşekkür etmeyenle, Yüce Rabbimize teslim olmayan yani kıymet bilmeyen insan mutlu da olmaz. Karar verdiğin işe dört elle sarılmak lazım, yoksa sadece temenni etmekle hedefe ulaşılmaz. Hiçbir kadının Allah vergisi güzelliğini hiçbir sahte güzellik telafi edemez.

SON SÖZ

Dikkat edersen şu söz çok yerinde söylenmiş. Akılsız ve bilgisiz kişi kendini yükseltemez (298). Felek ona yâr olmaz, avare olur; bununla birlikte hal ve hareketinde istikrar olmaz (344) Yusuf Has Hacib