TARİHİ KONAKTA TARİHİ EL YAZMALARI BULUNDU

Antalya'nın Akseki ilçesinde bir tarihi konağın kazı ve restorasyon işlemleri sırasında, Arapça yazılı el yazmaları ile konağın eski bir yaşayanına ait, çocuklarına yazdığı mektup ortaya çıktı. Etnografik değerdeki eserler koruma altına alındı.

Antalya'nın tarihi düğmeli evleriyle ünlü Akseki ilçesinde, yaklaşık bir asır önce yaptırıldığı düşünülen Zilalcı Konağı'nın, turizme kazandırılması için yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarında el yazması eserler bulundu. Tarihi kaynaklara göre Hacı Ömer oğlu Halis Efendi (Göksoy) tarafından 1900'de taş ustalarına yöreye özgü 'düğmeli ev' mimarisiyle yaptırılan 3 katlı konak, 1950'lerin sonunda Ahmet Ragıp Zilalcı'ya satıldı. Uzun süredir kimsenin oturmadığı konak, zaman içinde eskiyip yıprandı.

Akseki Belediyesi'nce 2017'de kamulaştırılan Zilalcı Konağı, 2 milyon 418 bin TL ihale bedeliyle bir firma tarafından restore edilmeye başlandı. Konağın restorasyon çalışmaları sırasında, kuzey duvarının arka kısmında gizlenmiş el yazması Arapça yazmalar ve bir mektup bulundu. El yazması eserlerin etnografik eser niteliği taşıdığını belirten yetkililer, mektubun ise evin o dönemlerdeki hanımı tarafından çocuklarına hitaben yazılmış olduğunu açıkladı. El yazması eserlerin konservasyon işlemleri yapıldıktan ve tarihi konağın restorasyonu tamamlandıktan sonra duvarlarında sergileneceği, burada koruma altına alınacağı bildirildi.

Akseki Belediye Başkanı İbrahim Özkan, binanın restorasyonuna ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, düğmeli tekniğindeki konağın Akseki'yi tanıtan ilk anıtsal yapı olduğunu belirtmişti. Konak restore edildikten sonra kültür turizmine açılacak.

DHA