TARİHE IŞIK TUTAN ‘KUNT MODEL MÜZESİ’

Anlattığı hikayeler ve ifade biçimleri; kimi zaman virane bir balıkçı teknesinde yaşam mücadelesini, kimi zaman devasa bir savaşın zorluklarını, kayıp medeniyetleri, bazense teknolojinin zaman içinde yükselen grafiğini gösteriyor. Hepsi birbirinden kopuk gibi geliyor. Eğer insanlık tarihinin satır aralarını, yaşanmışlıkları derli toplu aktaran Kunt Model Müzesi’nde değilseniz…

Kunt Model Müzesi, muazzam arşivini sekiz farklı kategoride sunuyor. “Osmanlı Donanması”, “Türk Kayıkları”, “Medeniyet Figürleri”, “Osmanlı Figürleri”, “1. ve 2. Dünya Harbi Uçak ve Zırhlı Araçlar”, “Antik Savaş Arabaları”, “Koleksiyon Arabaları Galerisi” ve “Deniz Antikaları Koleksiyonu”.

15 YILDIR ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR

Konacık Çarşısı içerisinde yer alan Kunt Model Müzesi, teşhirinde yer alan maket ve modellerle alanında dünyada tek. Farklı sunumuyla tam 15 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan müze, Yüksek Mimar Emre Kunt’un mimarlık ofisinin en üst katında faaliyet gösteriyor. Müzenin ardında 50 yıllık bir birikim, tutku ve ekip var. Müzede Emre Kunt’un yanısıra Türkiye’nin en seçkin modelcilerinin de yapıtları sergilenmekte. 1969 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olan Emre Kunt 1984 yılında Bodrum’a yerleşir. Büyük bir tutku ile oluşturduğu yılların ürünü model ve maketleri uzun yıllar evinde muhafaza eder. Eve sığmayınca ve paylaşma arzusuyla Kunt Model Müzesi doğar.

TARİHE IŞIK TUTUYOR

Yarım asırlık birikimin sığabilen kısmı şimdi bu müzede… Uçaklar, gemiler, kayıklar, otomobiller bir yana tarihin farklı dönemlerini betimleyen dioramalar bize göre müzenin en keyifli bölümünü oluşturuyor. Gemi modelleri, askeri ve sivil araçlar, dioramalar, dalgıç elbiseleri, medeniyet figürleri ve çok daha fazlası var müzenin içinde… Yeniçerisi, sipahisi, zabiti, kolağası, neferi, sadrazamı, kethüdası, piyadesi, eri, paşası, padişahı, yaveri, mızraklı süvarisi, küfecisi, kalaycısı, kahvecisi, berberi, terzisi… Tabilzeni, boruzenbaşısı ile mehteranı, saray erkanı, askerler ve esnaftan oluşan Osmanlı figürleri. Süngerci tirhandili, Sürmene takası, İstanbul kayığı, bumbarta, çırnık, Tuna kayığı, piyade kayığı, orta sandalı… Birçoğu tarihe mal olmuş Türk Kayıkları… Gemi telefonları, dümenler, sekstantlar, dalgıç başlıkları ile karşınızda Deniz Antikaları Koleksiyonu… Sıradışı figürlerle, Asur’dan, Mısır’dan II. Dünya Savaşı yıllarına yaşamış medeniyetler vitrini… Geleneksel müzecilik algısında bir yerlerde bulunan eser ve objeler sergilenir. Ancak bu müzede yer alan tüm objeler el yapımı maket/model şeklinde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Yapılacak modellerin özellikle bilimsel olması ön planda tutuluyor, her model için kapsamlı bir ön çalışma yapılıyor.

EMEK VE SABIR BİR ARADA

Özetle bu müzede ziyaret ettiğiniz her bir obje büyük bir emek ve sabrın ürünü. Sırası gelmişken söyleyelim Osmanlı Kalyonu’nun yapımı 426 gün sürmüş. Bir gemi maketi ortalama 1 yılda çıkıyor. Müzeyi ücretsiz olarak hafta içi hergün mesai saatleri içerisinde ziyaret etmek mümkün.

HABER MERKEZİ