TAMAMLANACAKTIR

14 asır önce inanç sistemi tamamlanıp, pratiği Hz. Peygamber (a.s) tarafından bizatihi yaşanarak anlatılmış, tarih boyunca milyarlarca insanın uğruna can alıp can verdiği, hayatına nakşettiği, her zerresine temas ettiği bir İbrahim’i inanç. Son ve hak din: İslam.

***

Doğduğu coğrafya, yayılışı, farklı kültürlere çabuk şekilde dokunup dönüştürmesi, devletleşerek kurumsallaşması ve çok kısa zamanda büyük imparatorluklar kurması ise başka bir boyutu.

***

Tabi ki sadece bununla kalmayıp çok değil doğuşundan 4 asır sonra çağının modernizmini kontrol altına alarak kendi dönemini başlattı. Bilim adamı, edebiyatçı, mimar, sanatçı, kısacası elit yetiştirmesi, şehirler kurması ve her yönüyle bir cazibe noktası haline gelmesi ise haliyle kaçınılmaz bir hale geldi.

***

Ancak her şeyin zıttı ile kaim olduğu gerçeği bu hususta da değişmedi. Bu zenginlik ve şaşa beklenildiği gibi devam etmeyip 19. Yüzyıldan itibaren yavaş yavaş bir çatırdamaya maruz kaldı. 1. Dünya Savaşı ile birlikte bu durum sarsıcı bir noktaya dönüşürken, 11 Eylül 2001 saldırısı sonrası pik yapışına şahit oldu. Spesifik sebeplerin, önemli dönüm noktalarının, devletlerin veya kurumsal yapıların buna meydan verdiğini söylemek mümkün ancak genel tabloyu bu şekilde özetlemekteyiz.

***

Genel tablonun İslam kültürü adına dramatik bir şekilde tersine doğru dönüşü ve çözümün bulunamayarak tekrar şahlanışın sağlanamaması ise Dünya kamuoyu kapsamında bir kavramın  doğuşuna sebebiyet verdi diyebiliriz: İslamofobi.

***

Psikiyatrik veya bireysel bir kaygı bozukluğu olmakla birlikte toplumsal bir histeri krizi olarak da değerlendirilmesi pek mümkün. Bir camiye girip kendi halinde ibadetini gerçekleştiren onlarca kişiyi katletme olarak fırlayabilirken bazen de İslam’a ait usul bütünlerini bambaşka bir formatla benzeştiği iddia ederek dejenere etmeye çalışması olarak da çıkabilir.

***

Asırlar boyu defalarca kez tartışılan, hakkında tonlarca makale yazılan konular hakkında bel altı tabirlerle de vurmaya çalışabilir. En temelde Kur’an-ı Kerim’in yazıldığı dili bilmeyip, terminolojisi hakkında herhangi bir detaya hakim olmadan ifadeler ve manşetlerde bulunup kendisini muvaffak da ilan edebilir. Bunu Aristo mantığıyla gerçekleştirdiği basitliğini ise utanmadan ve sıkılmadan da ifade edebilir.

***

Ancak bu manyaklığın kişisel veya toplumsal travmalar, garip dönüm noktalarının yarattığı şokla çıktığını değiştirmeyecek. O halde; güneş balçıkla sıvanmaya çalışılabilir, saldırılar artarak yok etmek için birçok çaba sarf edilebilir. Bütün bu çabalar bir anda tersine dönüp yeniden zenginliğin ve refahın merkezi haline de gelebilir.

***

Tarih sahnesinde yaşanacak her türlü iniş ve çıkış; saf ve duru bir şekilde zamandan ve mekandan münezzeh olduğunu ve daima devam edeceği gerçeğini değiştirmeyecektir.

***

Muhammed aleyhisselamın kendisini görmemiş ama kendisinden başka hiçbir şeyi gözü görmeyen milyarları var. Söz verildiği üzere bu nur tamamlanacaktır. Saygılarımla.