TAM KAPANMAK DEYİNCE NE ANLADIK?

Olanlara ve olaylara bakıyorum da gerçekten merak ediyorum. Tam kapanmaktan ne anladık? Bunca esnaf, bunca günü birlik çalışıp kazanan emekçi, fazla fazla çalışıp mesai yapan sağlık çalışanları evinde kapanan kurallara uyan 65 yaş üstü 20 yaş altı vatandaş, kronik rahatsızlığı olan ve ben bir yakalanırsam “bittim” diye hayatı kabusa dönmüş insanlar…

Kapanan mahalle bakkalları, açılmayacak olan mahalle pazarları ve buradan ekmek yiyen binlerce insan bireysel ve toplumsal olarak zorunlu da olsak hepimiz gereken fedakarlığı gösterirken bir de bakıyoruz ki otogarlar dolu, havalimanları patlamış, insanlarda can hıraş bulundukları yaşam alanlarını terk etme telaşı sarmış...

Anlamakta güçlük çektiğim, arkadaşlar bakın batıyoruz ve biz sadece bakıyoruz... Ne olduğunun farkında mı değiliz. Anlamamak için direniyor muyuz? Bu tam kapanma tatil değil bir şeyler yanlış mı anlaşıldı acaba, bu tam kapanma içinde bulunduğumuz durumdan kurtulmak için hepimizin elini taşın altına koyup fedakarlık gösterdiği çaba olması gerekmiyor mu?

Kitleler halinde insanlar ölüyor ve bunların bir çoğu tanıdıklarımızın yakınları ya da yakınlarımızın yakınları daralan çember öyle yavaş yavaş da değil son sürat sizin de sevdiklerinize ya da size zarar verecektir.

Tam kapanma açıklamasından sonra sürüler halinde sevdiklerine  ölüm taşıyan insanları gördükçe neler oluyor tam kapanmaktan ne anladık bunca emek bunca fedakarlık nasıl böyle hunharca katledilip yok sayılabilir diye kendini alamıyor insan… Kesinlikle sürü psikolojisi olarak adlandırılamayacak bir olgudur, toplum bilinci.

Beraber yaşayarak bir topluluk oluşturan insanların oluşturduğu görgü kuralları bu toplumun geçmişinden gelen adetler insanların birbirlerine olan yaklaşımı insanların toplulukları etkileyen olaylara yaklaşımı, insanların diğer toplumlara yaklaşımı.

Toplum içinde yükselen değerler ve hoş görülmeyenleri ortaya koyan bir kavramdır toplum bilinci. Bu anlamda bana göre sözlük içinde yaşadığımız toplumun oluşturduğu bilincin de bir aynasıdır toplum bilinci.

Ancak insanlara gerekli eğitim verilerek kişinin özgürlüğünün önemli olduğu fakat bunun diğerlerinin özgürlüğünü kısıtlayıcı olduğu takdirde hipotezin bastan çökeceği bilincinin kazandırılmasıyla, toplum, saygı, insan ve kisilik kavramlarının sözlük anlamından çok sosyal hayatta da cümle içinde kullanılma yetisine sahip olunduğu anda kazanabilinecek bilinç örneğidir, toplum bilinci…

Yani arkadaşlar özgürlük dediğiniz olgu başkalarının hayatını riske atıyorsa ve zarar veriyorsa ki veriyor görüyoruz her gün hastaneye yatan insanları entübe olan insanları ve hayatlarını kaybeden insanları biraz kendimize çeki düzen verip bu toplumun sağlığı ve geleceği için bireysel sorumluluklarımızı kendimiz oluşturup hayatın normale dönmesini sağlamalıyız.

TEK CÜMLEYLE TAM KAPANMA

Farkında olmak ve farkını ortaya koyarak insanlığın  içinde bulunduğu durumdan kurtulmamızı sağlayacak adımları hepimiz atalım lütfen. Bitkinlik, bıkkınlık, tükenmişlik ve çaresizlik olgusunun yüzümüze yansıdığı her gün bir şeyler daha da ters gidecek buna tek çözüm toplum olarak bilinçli hareket etmektir... Yani, tam kapanmaktan ne anlamalıyız dersek tek cümleyle...

Evinde otur ve normale dönsün hayat...