TALİMAT VAR DENETİM YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini duyurmuştu. 14 Şubat itibarıyla 81 ilde zabıta denetimleri yapılırken, Antalya’da ekipler denetim uygulamasında sınıfta kaldı, fırsatçıların ekmeğine adeta yağ sürüldü.

Zehra TEKECİ, İrem GÜNEYBAZ

Dün itibarıyla Resmi Gazete’de, Özel Tüketim Vergisi'ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler hariç olmak üzere pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında KDV indiriminin geçerli olacağı bildirildi. Ayrıca gibi sebze, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer aldı.

81 İLE TALİMAT VERİLDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise dün sosyal medya hesabından alınan karara ilişin 81 ilde bulunan Ticaret Müdürlüklerine denetim talimatı verildiğini bildirmişti. Bakan Muş, il müdürlüklerine denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlar mağdur eden marketlere en ağır yatırımların uygulanması için tespitlerin yoğunlaştırılacağı bilgisini paylaştıklarını ifade etmişti.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

Tüm Türkiye’de ekipler sabah erken saatlerde bu ürünlerde kasa ve etiket fiyatlarında düzenleme yapmayan marketlerin tespiti için harekete geçerken, Antalya sokaklarında sessizlik hakimdi. Yurdun dört bir yanında vatandaşların mağdur olmaması için ekipler çalışırken, Antalya’da denetim uygulaması yapılmadı. Denetim ekipleri saha çalışması gerçekleştirmezken, bazı marketler alınan kararla KDV indirimini uygulayarak kasa ve etiket fiyatlarında düzenlenmelerini tamamladı.

Öte yandan denetim yapılmaması nedeniyle birçok satıcı ve zincir market fırsattan faydalanarak KDV indirimi uygulamadan ürün satışı yapmaya devam etti.

MARKETLER DENETİMDEN, BİHABER

Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan bazı market çalışanları gün içerisinde denetim ekiplerinin kontrole gelmediğini ve KDV indiriminin henüz uygulamaya koyulmadığını iddia etti. Diğer yandan bazı market çalışanları ise Resmi Gazete’de uygulanması bildirilen kararı hayata geçirdiklerini anlattı.

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Marketlerden alışveriş yapanlar ise ürünlerde indirim uygulamayan satıcılara fırsat veren denetim ekiplerine tepki gösterdi. Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Melek Özmen, “Tüm Türkiye’de uygulamanın yürürlüğe konulacağını duyurulmuştu. Biz bazı marketlerde bu uygulamayı görmedik. Denetim yapan ekipleri de görmedik. Bu denetimler yapılmazsa fırsatçılara göz yumulmaya devam edilecek. Biz mağdur olacağız” dedi.

“DENETİM OLMAZSA MAĞDUR OLACAĞIZ”

Ali Özmen ise, marketlerin çoğunluğunda KDV indiriminin uygulanmaya başlandığını ifade etti.

Ancak denetim çalışmalarının yapılmadığı takdirde bu uygulamanın sürdürülmeyeceğinden endişe ettiğini söyleyen Özmen, “Bazı marketlerde fiyatlar hala aynıydı. Cumhurbaşkanımız kararı duyurduğunda sevindik ama denetim yapan yok. Bu marketler aynı fiyatla satışa devam ediyor. Böyle giderse KDV indirimi yapan marketlerde uygulamalarını sürdürmeyecek. Denetim olacak dendi ama Antalya’da denetim yapan ekip görmedik. Kurumlar bir an önce harekete geçmeli yoksa denetim olmadığı için canları nasıl isterse ona göre satış yapacaklar” şeklinde konuştu.