TAKSİCİ ESNAFI SEÇİM KURBANI MI OLACAK?

Seçim yaklaştıkça kafa karıştıran konular ve iddialar bir bir ortaya atılıyor. Herkes kendi çapında bir şeyler yapıp sandığın kaderini değiştirmenin yoluna, çaresine bakıyor.

Bununla bağlantılı olarak yazacağım bir konu tamamen bir iddiadan ibarettir. Kendi kulaklarımla duymadım, görmedim ve tanık olmadım. Ama bana bire bir anlatıldı.

Bu iddia aslında her seçim öncesi Antalya’da yaşanan bir olay. Ya otobüsçü esnafı ya da taksici esnafı üzerinden oy devşirme çalışması yapılır. Aktaracağım olayda tıpkısının aynısı.

İddiaya göre Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ulaştırma ve Altyapı Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’na katılmış.



Tabi burada Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan ile Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç’ta hazır bulunmuş. Konu ‘T’ plaka yani TAKSİCİLER imiş!

Oldukça hararetli geçtiği ileri sürülen toplantı sırasında Başkan Böcek’in, “1000 yeni plaka vereceğim. Bunun 500’ü Halk Otobüsçülerine. 500’ü de ihale ile satacağım” diyesiymiş!

Böcek’in bu söylemi ortamı germiş. Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Alkan, “3 bin 800 faal taksi var. 5 bin T plaka var. Bunlar şehrimize yeterli” diye cevap vermiş.

Ancak iş, 1983 seçimlerindeki rahmetli Turgut Özal’ın Boğaz Köprüsü’nü satma vaadine karşı, Halkçı Parti Lideri Necdet Calp’in, yumruğunu masaya vurup “Satamazsınız beyefendi, sattırmayız!” tartışmasına benzer bir RESTLEŞMEYE kadar varmış.

Hatta bana anlatan iddia sahiplerine göre, Alkan’ın, “Bunu yaparsanız istifa eder 3 bin 800 taksiyi Gürsu’ya yığar ortalığı karıştırırım” diye de bir çıkışı olmuş Başkan Böcek’e.



Eğer bu RESTLEŞMELER doğru ise önümüzdeki günlerde epey sıkıntılı günler yaşanabilir. Örneğin, Halk Otobüsleri iş yavaşlatma eylemi yapmış ve duraklarda halkı zora sokmuştu.

Taşıma ücretlerine gerekli zammı ve desteklemeyi alamadıklarını iddia eden Halk Otobüsü sahipleri, bir çok otobüsü seferden çekmiş Büyükşehir’i kıskaca alıp TEHDİT etmişti.

Şimdi aynı senaryo taksicilerde de yaşanırsa şaşırmamak lazım. Çünkü ellerinden ekmekleri alınmakla karşı karşıya kalan 3 bin 800 esnaf her an kontak kapatabilir.

Şimdi gelinen noktada bu 1000 T PLAKA nereden çıktı diyenleriniz olabilir? Efendim Büyükşehir Belediyesi, Halk Otobüsçülerinden çektiği kadar kimseden çekmedi. Sadece onlar mı? Vatandaşlarda öyle!

Hal böyle olunca gelen tepkiler üzerine sanırım Büyükşehir Belediyesi TOPLU TAŞIMA işini kendisi yapmaya karar vermiş. Sistem değişeceği için çözüm T PLAKADA bulunmuş.

Yani seçim öncesi, toplu taşıma sistemi düzeltilecek vatandaşın gönlü alınacak tepki kalkacak. Otobüsü elinden giden esnafa T PLAKA verilip susturulacak.

Ama mevcut taksici esnafının gönlü nasıl alınacak orası meçhul. Dimyata pirince gidilirken evde bulgurdan olmak misali T PLAKA işe buna dönecek gibi.

Tabi buraya kadar yazdıklarımın hepsi iddia. Gerçek olan ise önceki gün Başkan Alkan’ın taksicilere attığı, “Taksici meslektaşım. T Plakamıza sahip çıkmak adına 24 Ocak Salı günü saat 13.30 da Odamızda buluşalım katılımlarınızı önemle rica ediyorum” SMS’i.

Dün yüzlerce taksici Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı’nın çağrısına uyup koşa koşa odaya gitti. 7 gündem maddesi ve olup bitenler esnafa anlatıldı.

Ben size bazı maddeleri yazım da iddiaların doğru olup almadığına karar verin; “5 merkez ilçe- Kemer T plaka açılımı, Yeni kurulacak taksi durakları, Büyükşehir Belediyesi T plaka planlaması, Otobüsçüler Odası’nın attığı mesaj (1 otobüsü 2 plaka), İl bazında 4 bin veya bin 200 plaka ihale edilmesi.”

Detayları LİDER Gazetesi’nde. Ancak bu çağrının durup dururken yapılmadığı, gündemdeki maddelerin görüşülmesi bana göre iddiaların doğruluk payı olduğunu gösteriyor gibi geldi.

Sizce de öyle değil mi?

HERKES BÖYLE HASSAS OLSA

Dün Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü Basın Bürosu’ndan, Bursa’da çöp evden kurtarılarak Antalya’ya getirilen Cem Muhammet A.’nın kaldığı Çocuk Evi’ndeki son durumunu anlatan haber ve fotoğraflar.

İlk bakışta Rektör Özlenen Özkan’ın sıradan bir ziyareti gibi görünse de dikkatli bakınca konunun başka bir boyutu göze çarpıyordu. Benim gibi birkaç gazeteci hassasiyeti gördü.

Rektör Özkan’ın Cem Muhammed’i ziyaretinde arkadaşları ile birlikte çekilen fotoğrafların tamamında yüzlerinin mozaiklenmesi. Çünkü hepsi Çocuk Evi’nde kalıyor ve koruma altındalar.

Daha önce bir kez de belirtmiştim. REKTÖR ÖZLENEN ÖZKAN, iyi bir DOKTOR olmasının yanında örnek bir BÜROKRAT ve hassas bir KADIN. Nedeni ise kendisinin de bir ANNE olması.

İşte bu nedenle onun hassasiyetini iyi bilen Basın Müşaviri Talat Öztuzsuz ve ekibi ziyaret fotoğraflarını servis ederken çocukların yüzlerini mozaiklemiş. Keşke herkes aynı hassasiyeti gösterebilse.

GEÇTE OLSA İYİ OLMUŞ

Antalya’nın simgelerinden Karaalioğlu (Karaoğlan) Parkı’na yapılmaya çalışılan kafeleri geçen hafta Salı günü kaleme almıştım. Bir gün sonrası da gazetemizde manşet olmuştu.

Bu konuda TMMOB tarafından önceki gün bir açıklama ile yapılanlara tepki gösterildi. Hakeza, Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu da bir deklarasyon yayınlamıştı konuyla ilgili.

Gelen tepkileri gören Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kafeleri yıktırmış. Böcek’in talimatı ile betonlar temizlenmiş ve yerlerine yeniden ağaç dikilmiş.

Sonuçta; GEÇ KALINBA BİLE İYİ OLMUŞ.