TAHIL KORİDORU İÇİN ‘GÜVENLİ BÖLGE’ KURULACAK!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile ortak basın açıklamasında konuştu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerimiz karşılanmalı" dedi. Çavuşoğlu, Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü mekanizma görüşmelerinin sürdüğünü söyledi..

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile ortak basın açıklamasında konuştu. Tahıl koridoru planına ilişkin konuşan Çavuşoğlu "Türkiye olarak yapıcı rol oynuyoruz, sorun çözülmeli" ifadelerini kullandı.

İşte Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar;

TAHIL KORİDORU PLANI

Görüşmede daha çok Rusya üzerinde odaklandık. Moskova'ya askeri bir heyetimiz geldi. O görüşmelerin yapıcı geçtiğini söyleyebilirim. İstanbul'da eğer anlaşma olursa bir kontrol merkezi ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak. Bu toplantı için tüm taraflar bir araya geleceğiz. Ukrayna ve Rusya ile sürekli temas halindeyiz.

Karadeniz'deki tahıl koridoru için Türkiye olarak yapıcı bir rol üstleniyoruz. Rusya'dan İstanbul'da planlanan toplantı için olumlu cevap veriyoruz.

Ukrayna tahılının veya herhangi ürünün Rusya ve başka ülke tarafından alınıp illegal şekilde satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bize gelmesine de müsaade etmeyiz.

Genel sekreterle temas halindeyiz. İlgi duyan mevkidaşlarımıza da bilgi veriyoruz. Sonuçta Türkiye olarak yapıcı bir rol oynuyoruz. Çaba sarf ediyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım.

Rusya tarafının da beklentileri de ortada. Sigorta ve bankacılık ile ilgili gıda tahıl ve gübreyi taşıyacak gemiler için de söylüyorum.

RUSYA'NIN UKRAYNA'NIN TAHILINI SATTIĞI İDDİASI

Bu iddiaları biz de duyduk. İddiaları ciddiye alıyoruz ve araştırıyoruz. Aslında gayet basit, süreci takip etmek kolay. 5-6 dolarlık bir programla bile takip edilebiliyor. Ama sonuçta biz bu iddialar neticesinde, her iddiada olduğu gibi ciddiye alarak incelemelerde bulunduk. Biz iddialar sonrası araştırmamızda menşeinin Rusya olduğunu gördük. Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslarası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

Bu sürecin tamamlanması için son tarih belirlendi. Protokol imzalansa bile iç süreçler var. Sonuç itibariyle genel sekreter Stoltenberg'in de çabaları oldu. Biliyorsunuz, İsveç ve Finlandiya'dan heyetler de geldi. Bizler de yazılı şekilde endişelerimizi ilettik. Sonrasında onlardan yanıt geldi, yeterli bulmadık Sonrasında da biliyorsunuz İbrahim ve Brüksel'de katılımı oldu. Ancak Türk milleti olarak beklentilerimiz ortada. Tabii ki onların güvenlik endişelerini anlıyoruz ancak herkesin güvenlik endişeleri karşılanmalıdır.

Madrid zirvesinde de ikili görüşmeler ve diğer platformlarda ele alınacaktır. Özellikle NATO'nun güney kanadı ile ilgili güvenlik zirvesini önemli buluyoruz. Evet doğu kanadına odaklanmak önemli. İkinci tehdit olarak ne söylüyor NATO? Terörizmi söylüyor. Bu noktada da terörle mücadeleyi de desteklemesi gerekiyor.

HABER MERKEZİ