TAHAMMÜLSÜZLÜK SİZİ HAYATTAN KOPARMASIN

"Sevgili tembellik; seni eski sevgilimden, işimden, şimdiki eşimden daha çok seviyorum."

***

Etrafımızda bunu söyleme potansiyeli olan insanlar vardır belki; oğlumuz, belki kızımız, belki kocamız, belki sevgilimiz ama hepimizin evinde bir tane bulunur. Sorumluluk sahibi olmadıklarından yakınıp dururuz ve onların yetişemeyeceğini düşünüp kendi zamanımızdan çalıp onlara veririz bazen de onların bizim zamanımızdan çalmasına müsaade ederiz mecburuz.

***

Çünkü öyle bir durum ki, "ya bu deveyi güdeceksin, ya bu diyardan gideceksin" dercesine içimizde bu kişilikler.  Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Eskiler tembellik der; biz biraz okumuş güngörmüş insanlar olarak, bu kişilere etkisiz insanlar, etkisini göstermeye üşenen insanlar diyoruz.

***

Birde hayata yetişmeye çalışırken kendime geç kaldım diye haykırmak isteyen ama maalesef ona da vakit bulamayan anlık bir öfke patlamaları yaşayan ancak sorumluluklarının ağırlığı ile hemen unutmak zorunda kalan sorumluluk bilinci yerleşmiş bir kişiler vardır.

***

Bu insanlara, ne yaparsanız yapın hayatı ciddiye alıp kendini yormaması gerektiğini randevuya geç kalmasının aslında çok ta sorun teşkil etmediğini son dakika randevunu iptal yahu ne olacak diye anlatamazsınız, anlatsanız da o anlamaz...

***

Sorumluluk bilinci gelişmiş insana sorun olduğu zaman düşünürüz acele etme diye ötelettiremezsiniz. Tekrar tekrar geriye dönüp olayları ve durumları kafalarında canlandırmak ve kaygılanmak yerine plan yapmak, hazırlanmak, başarıya odaklanmak zorundadır. Çünkü düşünerek kaybedecek zamanı yoktur.

***

Sorumluluk bilinci gelişmiş bir insan yapacaklarını düzgün bir öncelik sırasına koyar ve angarya işlere odaklanmaz. Öncelikleri yapmaları gereken işlerdir. Dezavantajları düşünmezler. Negatif olayları görmezden gelip pozitif olaylara odaklanırlar. Ters giden hiç bir şeyin üzerinde durmazlar, problemleri abartmazlar.

***

Sorumluluk bilinci gelişmiş insanlar arkadaşlarından ve ailesinden gelen önerileri dinleyip değerlendirir. İşinde başarılı kişilerin verdiği önerilere kulak kabartırlar. Zaman değerlidir. Projelerini başlayıp ara vererek faydasız aktivitelerle uğraşmazlar. Saatlerce televizyon izleyip, uzun saatler boyunca uyumazlar. Başarılarının düşeceğine inanırlar.

***

Sorumluluk bilinci gelişmiş insanlar amaçlarını saptayıp ne istediklerinden emindirler ve hayatlarını kendileri yönlendirir. Kendilerini geliştirmek için çaba harcarlar. Sonuçta kariyerlerinde ilişkilerinde ve maddi durumlarında başarıya ulaşırlar.

***

Felaket senaryolarına itibar etmezler. Her zaman olaylara iyi tarafından bakıp işler zora girdiğinde kolaylıkla vazgeçmezler. Yolunda gitmeyen durumlarda "bunun olacağını sana söylemiştim "yerine  " bak bunu düşünmemiştim nasıl bu işi çözerim" düşüncesi hakimdir.

***

Sorumluluk sahibi insanlar dakiktir. Kapıdan son saniye çıkmazlar. Faturaları son güne bırakmazlar. Değer yargıları güçlü olan bu insanlardan biride sensin şimdi bu satırları okurken bile kendine bir şeyler kazandırma telâşındasın.

***

Her şeyin en iyisini sen yaptığın için etkisiz insanlara maalesef tahammülün yok. Ama yanlış yaptığının farkına vardığında maalesef hem ruhen hem fiziken yorulmuş sağlığından ödün vermiş yetişemediğin hayatın ve insanların sensiz de hayatlarını devam edebildiğini anlayacaksın.

YORULMADAN DİNLENME

Yorulmadan önce dinlenme alışkanlığına sahip, “tembel değilim, güç tasarrufu modundayım” diyen kişiliklere en zor işleri vermeyi deneyin, göreceksiniz ki zamanında yapmasalar da en kolay yoluyla bu işi başaracaklardır. Çünkü onlar size etkisiz gibi gözükebilir ama kendileri söz konusu olunca en kolay en çabuk yolu bulup rahata kavuşmanın bir yolunu bulur…

Bu tahammülsüzlük sizi hayattan koparmasın...

Herkes başının çaresine baksın...

Sevgiyle kalın...