Taahhütlü abonelikte bilinmeyenleri anlattı
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, “Bir yıl üzerindeki taahhütlü aboneliklerde tüketici hiçbir gerekçe göstermeden istediği zaman aboneliğini sonlandırabilir. Kanuna göre bu aboneliklerin iptalinde cezai şartı ödemek zorunda değilsiniz” dedi.
ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ
TÜKONFED Başkan vekili İbrahim Güllü, son dönemlerde tüketicilerden en çok internet ve telefon kullanımlardaki taahhütlü aboneliklerle ilgili şikayetler aldıklarını söyledi. Kullanıcıların bir yıl ve üzerindeki aboneliklerin iptalinde firmalar tarafından para ödemek zorunda bırakıldığını ifade eden Güllü, tüketicilerin kanuna göre bedelsiz abonelik iptali hakkı olduğunu belirterek, tüketicilere uyarılarda bulundu.
“YASAYA UYGUN OLMAYAN TALEPLER YAPILABİLİYOR”
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan İbrahim Güllü, “Yaklaşık 170 milyon civarında taahhütlü abonelikler söz konusu. Yasaların doğru uygulanması halinde bu tür sorunlarla karşılamıyoruz ancak bazı firmalar tüketicilere yasaya uygun olmayan taleplerde bulunabiliyorlar. Yasaya göre, bir yıl üzerindeki taahhütlü aboneliklerde tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ve bedel ödemeden istediği zaman aboneliğini sonlandırabilir” diye konuştu.
“BEDEL ÖDEMEDEN İPTAL EDEBİLİRSİNİZ”
Abonelik sağlanan firmaların bu yasaya uygun olmayan tutumlar sergilediğini belirten Güllü, “Örneğin bir firmaya bir yılın üzerinde 24 aylık taahhüt verdiniz. İstediğini zaman bedel ödemeden iptal edebilirsiniz. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yer alan 52. maddenin 4’üncü fıkrasında bunun açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen bir yönetmelikle kanunun üstüne çıkılmaya çalışıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖDENEN BEDELİN İADESİ ALINABİLİR
Güllü bu taleplerin yasal yollara başvurulduğu sürece herhangi bir mağduriyete neden olmayacağını vurgulayarak, “Kanuna göre bu aboneliklerin iptalinde cezai şartı ödemek zorunda değilsiniz. Eğer tüketici ödemişse hakem heyetine başvurabilir. Hakem heyetinden netice alınamaması halinde Tüketici Mahkemeleri’ne başvurarak ödediği paranın iadesini alabilir” şeklinde konuştu.