ŞUURLU MÜSLÜMAN

Hiç kimse sebepsiz, durduk yerde bir başkasını anayoldan saptırıp bir uçuruma veya çukura yuvarlamaz. Fakat mal, mülk, para, din ve namus konularında binlerce uçurumlar insanlık için hazırlanmıştır.

***

Televizyonu açıyorsunuz, ‘yetkili’ din adamları veya bilim adamları o kadar kafa karıştırıcı ve hayatın içerisinde olmayan şeyler anlatıyorlar ki insanlar bildiklerini de unutuyor. Horozdan kurban olur mu? Oruç alkolle açılır mı?

***

Kütüphaneye, kitap satış noktasına giriyorsunuz dinden bahseden binlerce kitap var. Ehli Sünnetten bahseden çok güzel kitaplar da var, dini eğitimi olup ama kendine göre yorumlayıp insanın kafasını karıştıranlar da var.

***

Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek için öncelikli gereklilik bilgi. Bilgi şu an dünyadaki en büyük güç. Her söyleneni doğru kabul etmemek için en azından konu hakkında fikrimiz olacak.

***

Fikrimiz oluştuktan sonra öğrenmeye, araştırmaya devam edeceğiz. Bu devirde çok şükür her türlü kaynak var. Kriterimiz olan ehli sünnete uygun kaynaklardan bu bilgileri öğrenmek bizi doğruya ulaştırır.

***

Günümüzde sosyal medyadaki her bilgi doğru olmadığı gibi dinimiz hakkında yazılan her yazının da doğru olma şansı yok. Burada bizlere düşen araştırmak, doğruluğuna emin olduğumuz kaynaklardan faydalanmak.

***

Hocalardan dinlemek, onların önerdiği kaynaklardan doğru bilgiye ulaşmak lazım. ‘Yarım hoca dinden eder’ misali suyu kaynağından içmemiz lazım ki bizlere faydası olsun. Medyadaki şov yapanlara dikkat etmek lazım.

***

Din bir yaşam kültürüdür. Sosyal yaşamın ana hatlarını, çizgilerini belirleyen hayat rehberidir. Esnetmeye, kendimize menfaatimize göre yorumlamaya ihtiyacı olmayan genel kurallar bütünüdür.

***  

Din, iyi insan olabilmemiz için bizlere birer rehberdir. Hayatın içinde yeri bile olmayan bilgilerle insanları oyalayan, konuyu başka bir yöne saptırıp asıl konudan uzaklaştıranlardan uzak durup doğru bilgiyi takip etmemiz lazım.

***

Hz Ömer Efendimiz ‘Müslümanın şuursuzundan Allah’a sığınırım’ buyuruyor. Müslüman olarak her konuda şuurlu olmamız lazım. Yoksa imanımızı, irademizi, mal varlığımızı, namusumuzu bile bizden alacak tuzaklarla dolu bu dünya.

***

Bu dünya ışıltılı uyarıcılarla dolu. Dikkat ederseniz sonucu günah olan şeyler insana hep ışıltılı gözükür. İnsanın gözüne güzel gelir, insanı kendine çeker. Ama sonu sevap olan şeylerde görüntüde bir çekicilik olmaz. Bu ışıltıya aldanmamak, doğru yolda ilerlemek için şuurlu Müslüman olmamız lazım.

***

SON SÖZ

Bu dünyada herkes kendi görevini yapıyor; doğru ve yanlış yönlerde. Mevlam bizleri doğru yoldan ayrılmayan şuurlu Müslümanlardan eylesin inşallah!