SÜT ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında çiğ süt üretimi yüzde 1.3 azalarak 23 milyon 200 bin 306 ton oldu.

İrem GÜNEYBAZ/Özge TOPTAŞ

TÜİK araştırmasına yönelik hazırlanan raporda, 2020 yılında 23 milyon 503 bin 790 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2021 yılında yüzde 1.3 azalarak 23 milyon 200 bin 306 ton olduğu açıklandı. Süt çeşitlerinde ise bir önceki yıla göre keçi sütü üretimi yüzde 5.6, koyun sütü üretimi yüzde 3.9 artarken; inek sütü üretimi yüzde 1.7, manda sütü üretimi ise yüzde 0.2 azaldı.

“İTHALAT POLİTİKALARINDAN KAYNAKLI”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve et tedarikçisi Ata Sönmez, süt üretiminde yaşanan azalışı değerlendirdi. Sönmez süt üretimindeki azalışının sebebinin üreticilerin hayvanlarını kesmesi olduğunu belirterek, “Son dönemde dişi hayvanların kesilmesi süt üretimini düşürdü. Hayvanlar kesildiği için süt verecek dişi kalmadı. Bu gibi sorunlar yaşanmasının asıl nedeni ithalat politikalarıdır. İthalata karşı değiliz ancak, gerektiği kadar ithalat yapılsaydı bu durum yaşanmazdı. Aşırı dozda yapılan ithalattan dolayı üreticiler zarar etti. Elindeki dişi sığırı ister istemez kesmek zorunda kaldı. Bu nedenle süt üretimi azaldı. Doğru politika uygulansaydı bu olmazdı” diye konuştu.

“SÜT PARASI YEM PARASINI KARŞILAMALI”

Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşların acil önlem alması gerektiğine dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti: ”Bir kilo süt bir buçuk kilo yem almalı. Bu olmazsa dişi hayvanlar kesinlikle bıçağa gider. Bunun önüne geçme şansımız yok. Süt parası yem parasını karşılamalıdır. Biz süt 10-20 lira olsun demiyoruz ama yemi ucuz tutabilirler. Kesinlikle bu denge kurulmalıdır.”