SÜT ÜRETİMİ TEHLİKEDE
Son dönemde artan girdi maliyetleri her sektörü etkilediği gibi hayvancılık sektörünü de etkiledi. Süt üretiminin kaynağı olan üreticiler girdi maliyetleri nedeniyle zorlu günler geçiriyor.
İrem GÜNEYBAZ/Özge TOPTAŞ
Türkiye’de son günlerde birçok sektör girdi maliyetlerindeki yükseliş ile mücadele ediyor. Bu durumdan özellikle artan mazot ve yem fiyatları nedeniyle besicilerin süt üretimi olumsuz yönde etkileniyor.
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan besici Zeynep Şen, yem fiyatları nedeniyle hayvan beslemekte zorlandıklarını anlattı. Uzun süredir besicilik yaptığını anlatan Şen, “Şu anda 2 ineğim, 2 koyunum ve birkaç tavuğum var. Önceden aldığımız yem ve samanla çok uzun süre hayvanlarımızı besleyebiliyorduk. Şimdi ise bir bağ saman 45 lira oldu. Yem çuvalı 200 liranın üzerinde. Artık bu ihtiyaçlarımızı günlük ufak miktarlarla alabiliyoruz” diye konuştu.
“HAYVANLAR ESKİSİ GİBİ SÜT VERMİYOR”
Şen, ineklerin iyi beslenememesi nedeniyle süt üretiminin de azaldığını vurgulayarak, “Öncede bol bol saman ve yem verirdik şimdi idareli veriyoruz. Hayvanlarımın hepsi zayıfladı. Eskisi gibi süt vermiyorlar. Önceden hayvanlarımdan elde ettiğim sütü yaylada satardım. Ancak şimdi sadece kendim kullanıyorum “ ifadelerini kullandı.
Hayvanların ihtiyaçlarına artık yetişemediğini dile getiren Şen, “Tavuklarıma bile azar azar yem veriyorum. Bize yarardan çok zarar olmaya başlayınca hayvanlarımızı kesmek zorunda kalıyoruz” dedi.
“BESİCİLİK AZALDI”
Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve et tedarikçisi Ata Sönmez ise son dönemde besicilik mesleğinde azalmanın ortaya çıktığını söyledi. Sönmez, besicilerin maliyetlerdeki artış nedeniyle hayvanlarını sattığını ya da kestiğini belirterek, “Eskiden damızlık dediğimiz bu hayvanlar bıçak fiyatının üstünde satılırdı. Ancak süt üretimi yapan hayvan beslemeye ilgi azaldı. Fiyatın bu seviyede olması süt alan firmaları da etkiledi. Üreticinin maliyetine göre yaptığı satış, firmalar için fazla oluyor. Alım gücü azaldığı için sütü alıp işleyen firma da tezgahta ürünlerini satamıyor. Bu nedenle zorlu bir süreç geçiriyorlar” diye konuştu.