SÜT DE KAŞIK DA AK ÇIKMIYOR!

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya ekibi olması inanın şu mübarek Ramazan ayında yazı yazacak konu bulamayacağım. Sağ olsunlar bol bol malzeme veriyorlar bana.

Bu ekibin bana malzeme vermesinin ötesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e garezleri varmışçasına davranıyorlar. İnsan yaptığı paylaşımları iyi kontrol etmeli bence.

Yoksa benim gibi birisi alır evirir, çevirir, sağdan soldan bakar adamı şapa oturtuverir. Tıpkı önceki gün Halk Süt hakkında yaptıkları paylaşımda olduğu gibi.

Efendim, geçen sene 11 Haziran’da ‘Bu sütten ak kaşık çıkmıyor’ başlığı ile Halk Süt rakamlarını analiz etmiştim. Büyükşehir’in açıkladığı resmi rakamlardı bunlar.

İsterseniz önce bir 2021 yılına gidelim. “Halk Süt kapsamında, 19 ilçede 2-5 yaş arası çocuklara aylık 8’ER LİTRE olmak üzere TEMMUZ 2020’den bu yana (Haziran 2021) 10 BİN 443 ÇOCUĞA 565 BİN LİTRE SÜT dağıtımı yapıldığı duyuruldu.”

Buraya kadar sıkıntı yok. Bundan sonrasına baktığımda neler olmuş?: “Bir çocuğa aylık 8 LİTREDEN 11 AYDA 88 LİTRE süt verilmesi gerekiyor. 10 BİN 443 çocuğa ayda 83 BİN 464 LİTRE. Yani 11 AYDA 918  BİN 104 LİTRE süt ediyor. Peki belediye ne dağıtmıştı? 11 AYDA 565 BİN LİTRE. Yani AYDA 52 BİN LİTREYE yakın süt. Arada tamı tamına 353 BİN LİTRE SÜT FARKI var!” demişim.

Benim o gün yazdığım bu yazı ve hesabı tek satır açıklama gelmediğine göre yapılan hesap hatası ya kabul edildi ya da görmezden gelindi. Ya da, o tarihte söylediğim gibi, madem adı HALK SÜT bir halk olarak hesabını soruyorum. Nereye gitti? Acaba SÜT MÜ? Bozuk çıktı da derelere mi döktünüz? Yoksa inek içip dağa mı kaçtı?

Geldik bugüne. Yani 18 Nisan 2021’e. Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşım var. Kocaman bir afiş ve üzerinde dağıtılan Halk Süt rakamları!

Gelin hep birlikte bakalım ve elimize kalemi kağıdı alıp başlayalım hesap yapmaya. Açıklamaya yani afiye göre, 20 Temmuz 2020’de 6 bin 156 çocuğa 245 ton ücretsiz süt verildi. Halk Süt, 2021’de ise 13 bin 657 çocuğa 828 ton ücretsiz süt vermiş. Bırakın kalemi kağıdı iyi bir hesap makinesi alın elinizi. Yoksa sizin de benimde yapacağım hesap tutmaz.

Bir kere şu şifreyi veriyim sizlere. Bir çocuğa ayda 11 litre süt veriliyor. Hesap yaparken bunu unutmayın, unutmayayım! Hadi başlayalım hesaplamaya. Önce 2020’yi sonra 2021’i.

2020: Bir çocuğa aylık 11 litreden 6 bin 156 çocuk: 67 bin 716 litre, yıllık ise 812 bin 592 litre süt ediyor. Peki belediye ne dağıtmış 245 ton. Anlamadığım 567 bin 592 ton nereye gitti?

2021: Bir çocuğa aylık 11 litreden 13 bin 657 çocuk: 150 bin 227, yıllık 1 milyon 802 bin 724 ton. Büyükşehir ne dağıtmış? 828 ton. Arada 974 bin 724 ton fark var. Dereye mi döküldü?

Benim yaptığım basit bakkal hesabı. Rakamlarla oynama falan yok. Arada bu kadar fark olması imkansız. Bu işte bir iş var. Sütün rengi de içindeki kaşık da AK değil.

Kaldı ki yapılan paylaşımın altında süt alamadığını ve başvurularının olumsuz karşılandığını iddia eden yüzlerce vatandaş var. Hal böyle iken bu sütler kime verildi, o kadar süt nereye gitti. Birileri bunun hesabını vermeli. Aksi halde bu sütten daha çok kokular çıkacak gibi.

Bu bağlamda Hazreti Mevlana’ya kulak verelim ve konuyu onun “Sütten çıkınca bütün kaşıklar aktır. Önemli olan içinden çıktığın sütü ak bırakmaktır” sözü ile kapatalım.

PARTİ ROZETİNİ ÇIKARTTIRDI

Siyasette özellikle belediye başkanlığı seçimlerinden sonra önemli bir konu vardır. Başkan bir siyasi partiden seçilir amma koltuğa oturmadan öce partisinin rozetini çıkartıp atar. Bu kendisinin partisinden ayrıldığı anlamına gelmez. Tam aksine demokrasilerde tarafsız görev yapacağı anlamını taşır. Bunu tam uygularlar mı uygulamazlar mı tartışılır.

Şimdi böyle bir konu nereden çıktı diyenlerinizin sesini duyar gibiyim. İnanın Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i ziyaretine ait fotoğrafı görünceye kadar böyle bir fikrim yoktu.

Fotoğrafta, Dere verdiği bir şeyi inceleyen Başkan Böcek var. Merak edip Dere’ye sordum, “Neyi öyle inceliyor” diye. Aslında Dere, Türk bayrağı rozetini vermiş Başkan’a. Aslında altında bir şey yok ama ben AESOB Başkanı’nın jest yaparken farkında olmadan, “Parti rozetini çıkar artık” demeye getirdiğini anladım. Siz ne anladınız sahi?

Başkan Böcek parti rozetini daha önce çıkardı mı, yoka bu tarihten sonra mı çıkarır bilemem. Ancak Dere’nin hediye ettiği Türk bayrağı rozetini mi takacak, bekleyip göreceğiz.

OLMASI GEREKEN YAPILMIŞ

Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili yaz sezonuna hazırlanıyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan sahilin yeni yüzü Antalya’nın ince gerdanlığı olmaya devam ediyor. O tarihte adı Konyaaltı Sahil Projesi, 'Sahil Antalya Yaşam Park'ı adını alan sahil bandı, şimdilerde Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi olarak anılıyor.

İçinde kafesinden restoranına, eğlence alanlarından sanat faaliyetine kadar birçok sosyal donatının yer aldığı merkezdeki spor aktivite alanları tek tek elden geçiriliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle tenis kortları ile basketbol sahalarının zeminleri yenilenip sezona pırıl pırıl hazırlandı. Spor yapmak keyifli hale geldi.

Ancak herkes şunu kabul etmeli artık. Buranın adı ‘Konyaaltı Sahili Beach Park’ değil. Patenti alınmış ‘Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’ oldu. Siz eskiyi mazide bırakıp, yeninin tadını keyifle çıkarın.