SUSAM SAPLARI SAMANA DÖNÜŞÜYOR
Çolaklı Mahallesinden Mustafa Kurtuluş isimli vatandaş, bugüne kadar yakılarak imha edilen susam saplarını hayvanlar için samana dönüştürüyor.
Susam samanının besin değerinin diğer samanlara göre daha yüksek olduğunu belirten Kurtuluş, böylelikle toprak ve canlılarında yanmadığını söyledi. Manavgat’ta susamın silkilmesinin ardından çöpe dönüşen ve bugüne kadar yakılmak suretiyle imha edilen susam sapları, Çolaklı Mahallesinden Mustafa Kurtuluş isimli vatandaş tarafından samana dönüştürülmek suretiyle değerlendiriliyor. Turizm sektöründe çalıştığını ve emekli olduktan sonra çiftçilik yapmaya karar verdiğini belirten Mustafa Kurtuluş “Küçük bir arazim vardı. Çiftçilik yapmak amacıyla bir traktör almaya karar verdim. Traktörü alacağım kişi, birde patozu olduğunu traktör ile birlikte patozu da satmak istediğini söyledi. İkisini de aldım. Traktör ile çiftçilik yaparken patoz evimin önünde durdu. 15-20 gün önce bu patozu nasıl değerlendireceğimi düşünürken bir anda susam gümülleri aklıma geldi. İç Anadolu da nohut, mercimek ve benzeri bitkilerin saplarının saman olarak değerlendirildiği, bölgemizde de hayvancılık yapan vatandaşlarımız bu samanı satın aldıkları aklıma geldi. Ve tarladaki susam saplarının saman olarak değerlendirilebileceğini düşündüm. 10 gün denedim. İstediğim gibi olmadı. Bir ustamızın yardımıyla işi düzene koydum ve susam saplarından saman üretmeye başladım” dedi.
DOĞAYI, TOPRAĞI VE CANLILARI KORUYORUZ
Bugüne kadar susam saplarının yakılmak suretiyle imha edildiğini belirten Kurtuluş “Yakılan saplar toprağa ve topraktaki canlılara aynı zamanda da doğaya zarar veriyordu. Sapı samana dönüştürerek toprağı, canlıları ve doğayı da korumuş oluyoruz” dedi. Küçük ve büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılan Susam samanının diğer samanlardan daha yüksek besin ve kaloriye sahip olduğuna dikkat çeken Mustafa Kurtuluş “Bugün en ucuz yemin çuvalı 90-110 lira arasında. Açılmamış ve silkilmemiş susamlar sapta kaldığı için susam samanı diğerlerine göre daha değerlidir. Bunun içinde daha açmamış susam bile var. Hayvan yetiştiren vatandaşlarımızdan yoğun bir ilgi gördük. Bir çuval ücretsiz olarak alıp deneyen vatandaşlarımızdan büyük talep var. Bu yem hayvanın hem etine hem sütüne yararlı. Susam saplarını telef etmeyelim. En iyi şekilde değerlendirelim. Böylelikle doğayı koruduğumuz gibi ülke ekonomisine de katkıda bulunuruz” dedi.
“BUNDAN SONRA SUSAM EKMEYECEĞİM”
Çolaklı Mahallesinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan İbiş Yapır, “Manavgat susamının değerini ve kalitesini dünya biliyor. Biz çocukluğumuzdan beri susam üretiyoruz. Bizleri üzen olay her geçen yıl girdiler maliyetler artmasına rağmen susamın fiyatının artmaması hatta geri gitmesidir. Geçen yıl fiyat 18 lira yani 3 dolar düzeyindeydi. Bu yıl ise fiyat 16 lira. Öncelikle susam fiyatını ziraat odası ve birliklerin değinl Tarım Bakanlığının belirlemesi lazım. Susam fiyatının en asz 3 dolar yani 21 liranın üzerinde olması lazım. Fıstık ekenler bile susam ekenlerden daha fazla kazandı. Bu yıl 90 dönüm susam ektim. Bir daha ekmeyi kesinlikle düşünmüyorum” dedi.
HABER MERKEZİ