SURLARDAN GÖKDELENLERE

Sevgili okurlar,  Antalya’mızın bilinen tarihi bundan 500 bin yıl öncesine dair buluntuların elde edildiği Karain ile başlar. Dile kolay, geçmişi 500 bin yıl öncesine kadar giden bir şehirde yaşıyoruz. 

500 bin yıllık süreçte nice uygarlıklar gelip geçti ve bu süreçte yaşadığımız bu topraklarda Antalya doğal güzelliğini hep korudu. Ama son 40 yılda biz bu şehre ihanet ettik. (Daha ağırını yazacağım ama dilim varmıyor).

Verimli tarım arazilerini betonlaştırdık.  Akarsularını kuruttuk. Kanalizasyonu ihmal edip yeraltı kaynaklarımızı kirlettik. 12 Eylül darbesinden sonra yapılan imar düzenlemeleriyle dünyaca ünlü falezlerinin üstüne apartmanlar diktik.

Taşıdığı ağırlığın yüküne dayanamayan falezler göçmeye başlayınca çöken yerleri dolgularla gizlemeye çalıştık. Yolları daracık yapıp şehri nefes alamaz hale getirdik. 

Rant için betonlaştırdığımız Antalya’ya yaptığımız kötülükler yetmemiş olmalı ki, şimdi de Büyükşehir Belediyesi falezlerin bulunduğu bölgede 15 katlı ve yaklaşık 60 metre yüksekliğe ulaşabilecek binaların yapılmasına olanak sağlayan bir imar revizyonu yapmış.

Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen revizyondan Mimarlar Odası’nın konuyu yargıya taşımasıyla haberimiz oldu. Ya arkadaş bu şehirde 12 Eylül darbecileriyle yarış içinde misiniz?  Bu şehirden ne istiyorsunuz?

Hadi 12 Eylül darbecilerinin Lara’daki falezlerin üstünde kooperatif arsaları vardı. Onun için yaptılar diyelim. Bu konuları halen hayatta olan 12 Eylül darbesinin mağduru dönemin CHP’li Belediye Başkanı Selahattin Tonguç çok iyi bilir. Bilmeyenler sayın Tonguç’a sorsun.

GÖKDELEN SENDROMU

12 Eylül darbecileri Lara’da arsalarını değerlendirmek için bunları yaparken siz ne istiyorsunuz falezlerden? Bakın bu şehir, denizden esen meltem rüzgarlarını engellediği gerekçesiyle tarihi milattan önce 2’inci yüzyıla kadar giden kalelerini bile yıkmış bir vilayettir.

Buradan yetkililere soruyorum;

1914 ile 1934 yılları arasında şehir rüzgar alsın düşüncesiyle güzelim kalelerini yıkan Antalya’da hangi akılla falezlerin üstünü gökdelenlerle çevirmek istiyorsunuz? Hadi anlatın da dinleyelim…