SURİYE TEMASI

Özgürlüklerin kısıtlanmasından, işsizlikten ve yolsuzluktan bunalan Suriyelilerin Arap baharından etkilenip 2011 yılı Mart ayında Dera kentinde daha fazla demokrasi için gösteriler yapmasıyla başlayan Suriye iç savaşının üzerinden yaklaşık 12 yıl geçti.




***

Bu süreçte ülkeyi 2000 yılından beri yöneten Beşar Esad’ı devirmek için isyancıları destekleyen Amerika Birleşik Devletleri ile Suudi Arabistan’a karşı İran ve Rusya’nın rejim saflarında yer alması üzerine ülke küresel güçlerin ringine dönüştü. Bu süreçte Türkiye’nin izlediği politikaları iç işlerine müdahale olarak gören Şam yönetimi ile Ankara’nın arasında ipler de gerildi.

***

Aradan geçen süreçte rejim karşıtı milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Bir kısmı Türkiye üzerinden dünyanın başka ülkelerine geçti. Halen Türkiye’de milyonlarca Suriyeli yaşamaya devam ediyor.  Birçoğu Ülkelerine dönmeyi de asla düşünmüyorlar. Diyorlar ki Suriye’ye dönersek Esad rejimi bizi yaşatmaz.

***

Oysaki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 21 Aralık 2022 öncesinde işlenmiş suçlar için genel af ilan etti. Bu sonuncu afla birlikte 18 ay içinde Suriye'de üçüncü kez af ilan edilmiş oldu. Af, askerlik hizmet ve görevlerinden dahili ve harici firar suçları ve kabahatler için verilen cezaları kapsıyor. Öte yandan 11 yıldır ilişkilerin gergin olduğu Suriye rejimi ile 28 Aralık akşamı bakan seviyesinde ilk temas  Rusya’da gerçekleşti.

***

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ile birlikte Rusya’ya gidip Suriyeli mevkidaşı ile bir araya geldi. Rusya Savunma Bakanının da dahil olduğu böyle bir toplantının zemini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı görüşmede hazırlanmıştı. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan iki hafta kadar önce Türkmenistan’dan dönüşte gazetecilerin ''Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşme olur mu?'' sorusuna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu konuyu ele aldıklarını anlatmıştı.

***

Erdoğan "Önce istihbarat örgütlerimiz ve bakanlarımız bir araya gelsin, sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim" yanıtını vermişti.  11 yıl aradan sonra gerçekleşen bu görüşmede Bakan Akar, Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Üçlü formatta gerçekleşen görüşmede Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yer aldı. MİT Başkanı Hakan Fidan da eş zamanlı olarak Rusya ve Suriye istihbarat başkanları ile bir araya geldi.

***

Olumlu bir atmosferde geçen bu toplantıda görüşmenin devamı konusunda mutabık kalınmış. Yani bundan sonra da iki ülke arasında görüşmelere devam edilecek. Atılan bu adımın çok önemli ve de yerinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü sorunlarımız ortak. Bu sorunları da ancak iş birliği ile, el birliği ile çözebiliriz. Çıkarlarına aykırı hareket eden ülkeleri “haydut devlet” diye nitelendirip demokrasi getireceğini söyleyerek karıştırıp, her yeri kan, şiddet ve gözyaşlarına boğan Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere küresel sömürgecilere meydanı boş bırakmamalıyız.

***

Bu bölgenin sorunlarını komşularımızla, bu bölgedeki ülkelerle biz bize el ele, omuz omuza çözebiliriz. Öte yandan Antalya’da Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Kepez’in Güneş Mahallesi adeta Suriye’nin bir mahallesi haline dönüştü. Buradaki dükkanların tabelalarına Arapça yazılar yazılmaya başlandı. Nereye baksanız Suriyelilere ait tabela.

***

Lokantasından berberine, giyecek mağazasından nargilecisine kadar. Bunlara kimse ses çıkarmıyor. Ama biri Kürtçe tabela astığında kıyamet kopuyor. Ne bölücülüğü kalıyor, ne de vatan hainliği.

MÜCADELEYE DEVAM

Öte yandan İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör eyleminden sonra Antalya’da da Suriyelilerin yoğun olduğu bu mahallede terörle mücadele ekiplerinin çok iyi çalıştığını da görüyoruz. O çalışmaları buradan alkışlıyorum. Terörle mücadeleye devam…