ŞUNDAN BUNDAN

Ecdadımızdan şöyle güzel bir söz vardır ‘arı peteğine düşkündür’. O zaman bizim gibi yaşı yetmişe varmış insanların da dinine daha düşkün olması lazım. Ömrümüzün kalan vaktinde ibadetlerimize daha sıkı sarılıp vaktimizi boşa harcamamamız lazım. Örnek olmamız lazım.

Birisine dedim ki -Belim kamburlaşmaya başladı, dedi ki -Yerçekimi başlamış.

-Dizim ağrıyor dedim. -O ağrı değil, çağrı dedi. -Falanca çok ihtiyarlamış, iki koltuk değneğiyle geziyor dedim. -Çam başında kozalak, senin başına da gelir gezelek dedi.

Daha 17 yaşımda iken saçlarımın içinde beyaz bir kıl gördüm. Gençliğin de toyluğu ile ‘senin ne işin var burada’ deyip beyaz saçı kopartıp attım. 2 hafta sonra baktım ki aynı yerden 3 tane beyaz saç çıkmış.

İhtiyar bir adama bu durumu anlattım. “O ilk beyaz saç nişandı, sen tek taraflı nişanı bozmuşsun. Ama o Yüce Yaradan seni götürmeye kararlı” dedi.

Birisinden bir telefon geldi, telefona cevap verdim. Ama arayan kişiyi tanıyamadım. Ben de ona “Kusura bakma, ben seni hatırlayamadım” dedim. O da “Haklısın. Beni hatırlayabileceğin kadar sana iyilik veya kötülük yapmadım” dedi.

Uzun süredir görüşmediğim bir arkadaşımla karşılaştım, neşesi gayet yerindeydi. Ailesini kastederek “Mutluluğunuzu neye borçlusunuz” dedim. “Kılıbıklığıma borçluyum” dedi. Ve bana şöyle nasihat etti. “Hüseyin malum iki kere iki dört eder. Fakat iki kere iki her zaman dört etmez.

Mesela siyasette 6 eder, çünkü sürekli yüksekten atıp tutulur. Fakat evlilikte iki kere iki üç eder, çünkü devamlı alttan alacaksın taviz vereceksin ki mutlu olasın. Eşinden acı laf da yesen çocuklarını düşünerek neşeli görüneceksin. Kan bile kussan kızılcık yedim diyeceksin”.

İnsan hayatında eş çok önemlidir. İnsanın huzur bulması gerekene yeri evidir, ailesidir çünkü. İnsanın hayatta başarılı ve mutlu olabilmesinin temel sebebi ailesidir. Huzur ailede başlar ve tüm hayatı kaplar. Rabbim Allah’tan korkan ve haddini bilen merhametli eş nasip etsin!

“Evleneceksen, kendinden aşağı derecede biri ile evlen; ömrünü huzur içerisinde geçirirsin. Kendinden yüksek derecede ailelere yaklaşma, sonra onun esiri olursun.

SON SÖZ

Onda güzelliği arama, güzel huy ara; huyu iyi olursa seni memnun eder. Ey takva sahibi insan, evlenme; evlenirsen kendi dengin ile evlen.” (Kutadgu Bilig’de Aile-Mehmet Kara)