SUÇ SİYASETTE Mİ YOKSA BİZDE Mİ?

Bu memleketin çivisi çıkmış. Hadi çivi yerinden çıktı da eli keseri çekici alıp onu tekrar yerine çakabilecek bir insan evladı da olmaz mı? Olmuyor maalesef günümüzde. Normal vatandaş durduğu yerde duruyor aslında. Çivisi çıkanlar siyasetçiler, çivisi çıkanda siyaset. Sanki tarih boyu böyleymiş gibi kimsenin umurunda bile değil yaşananlar.

Hal böyle olunca her şeyimiz yanardöner olmuş siyaset gibi. Aslında halk arasında ‘Yanardöner’ in anlamı var. Yanardöner olmak demek: tutarsız, bir dediği ötekiyle çelişen, tavırlarında tutarsızlık, gününe göre görüş değiştiren kişilere denilir.

Bu genellikle politik alanda da tutarsızlık la oradan oraya savrulan kesim ifade edilmeğe çalışılmaktadır. Bir gün sağcı, öteki gün solcu. Siyasal güç nerede ise o orada.

Şöyle bir baktığımızda bu tip kişilerin ya siyaseten ya da toplumda silik kişilerden oluştuğunu açık ve net olarak görürsünüz. Yani topluma bir türlü kendilerini kabul ettirememiş kişiler.

Ben 40 yılı aşkın gazetecilik yaparım ve siyasetin içinde sayılırım. Siyasette her dönem kıvrak ve oryantal tipler gördüm. Hatta birkaç günde 2-3 parti değiştirenler bile oldu.

Bizler bu tip siyasetçilere “FIRILDAK” veya “RÜZGAR GÜLÜ” dedik. Ama yaşananlara baktıkça bu işin bu kadar basit olmadığını anladık. Adını da koyamadık bir daha.

Koltuk ve menfaat uğruna ideolojisini satanları mı ararsın, ihanet edenleri mi? Bu yanardöner siyaset ve siyasetçi tipleri anlayacağınız her dönem hayatımızda var oldu, olmaya da devam edecek gibi. Sanki bir hastalık bu! Sonuçta olan siyaset kurumuna oluyor. İtibar kaybediyor, güven sarsılıyor. Kaybeden ise halk oluyor.

Şimdi bu kadar lakırdıyı neden yaptığıma gelince? Antalya’da birçok kişinin özellikle Döşemealtı’nda yaşayanların yakından tanıdığı bir siyasetçi var. Cevat Yanar adında. Babası Yeşilbayır’ın ilk kurucu Belediye Başkanı rahmetli Necati Yanar. Koyu bir ülkücü ve MHP’li idi. Şimdi bu babanın oğlundan da beklenen bu çizgide bir siyaset yapmasıydı.

Yeni konjonktüre göre AK Parti’de siyaset yapmayı tercih etti. Aslında önce CHP’nin kapısını çalıp Kemal Kılıçdaroğlu ile pazarlık yaptığı bile ortaya çıkmıştı ama olmadı. O döndü dolaştı AK Parti’den Belediye Meclis Üyesi oldu. Bu duruş 7 Haziran 2022 tarihine kadar devam etti. Zehir zemberek açıklama ile AK Parti’den istifa etmişti.

Zaten geçmişine şöyle bir bakarsanız hiçte AK Partili olamamış birisini görürsünüz! Hatta CHP ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir siyasetçi tablosu çizmiş birisidir. AK Parti’de siyaset yaparken CHP’li Belediye Başkanı Turgay Genç ile yaptıkları tartışmalarda birbirlerine söylemediklerini bırakmadıkları ise kayıtlarda mevcuttur.

Hal böyle iken ne olduysa ülkücü babanın oğlu Cevat Yanar, yanardöner siyaset anlayışı nedeniyle CHP’nin kapısını ikinci kez çalmış. Turgay Genç ile masaya oturup anlaşmış! Yani Döşemealtı’nın yanardöner siyasetçisi (bana göre Fırıldak Kubi’si) Cevat Yanar CHP’de siyaset yapmak için yeni partisi ile (Turgay Genç) el sıkışıp rozeti taktı ve koltuğu kaptı.

Olmaz falan demeyin. Vallahi olmuş. Hem de Belediye Başkan Yardımcılığı koltuğu karşılığında. Yanılmıyorsam dün de imzalar atılmış. Yakında rozet takma töreni de yapılır. Siyaset kurumu işte bu hale gelmiş. Yanardöner, rüzgar gülü ve fırıldak gibi.

Bana göre Cevat Yanar’ın bu davranışı doğru değil. Seçilmiş bir insan partisinden istifa ediyorsa bağımsız kalmalı, kalamıyorsa görevlerinin tamamından affını istemeli.

Çünkü ona oy verenlerin hakkını geri teslim etmeli, vebal altında kalmamalı. Yoksa dün ağır hakaret ettikleri ile aynı masada pilava kaşık salması onun kendi kişiliğine kalmış bir şeydir.

YAYILMACI POLİTİKA

Mark Antalya AVM önüne ve arkasına yapılan iki adet büfe vardı. Hani EKDAĞ A.Ş. tarafından yaptırılan. Geçen yıldan beri bu konunun tartışması devam ediyor. Bu iki büfe hakkında ne kadar yazdım sayısını bile unuttum. AVM’nin ünündeki büfenin yanlış hatırlamıyorsam CHP Kepez İlçe Başkanı Önder Kurnaz’a verildiği ileri sürülmüştü!

Hatta bu büfenin üzeri yani çatısı ‘Restoran-Kafe’ olarak hizmete açılmıştı. Alt katta ise hem sayısal loto, hem kazı kazan hem de milli piyango bayiliği ile her türlü hizmet veriyor. Ben artık kime verildiği noktasını geçtim bu büfelerin. Asıl AVM’nin hem önündeki hem arkasındaki iki gecekondu türü büfenin yayılmacı politika izleyip giderek büyümeleri!

Milyon dolarlık yatırımın önüne ve arkasına iki büfe yapıp birilerine vereceksiniz ve ne yaptıklarını kontrol etmeyeceksiniz. Sona çıkıp hak hukuktan bahsedeceksiniz. Olmaz beyler olmaz. O AVM’nin içinde milyonlarca lira kira ödeyerek işletme açan insanların ne suçu var. Bari küçük bir büfe diye açıp kiraya verdiniz bari kontrol edin yahu.

Adamlar yayıldıkça yayılmış, kaldırımı işgal ettikçe etmiş, koydukça koymuş, bir koyup 10 almışlar. Allah aşkına koltuklarınızdan bir kalkın da şu yayılma işini bari zapturapt altına alın. Yoksa ne şehir estetiği kalacak ne de o güzelim kaldırım.