SU UYUR DÜŞMAN UYUMAZ TAKLİTLERİNDEN SAKININIZ!

Bizim atalarımız ne güzel söylemiş, “Su uyur düşman uyumaz” diye. Bu söz hayatımızın hemen hemen her alanında geçerlidir. Ne yaparsanız yapın mutlaka birileri sizi takip eder. Hatta bundan dolayı birçok ürün için “Taklitlerinden sakınınız” uyarısı yapılırdı. Yıllar sonra bunun boşuna edilmiş laf olmadığının dün bir kez daha farkına vardım.

Dün günlerdir beklenen yağış nihayet gelmişti Antalya’ya. Hem de öyle bir geldi ki fırtına ile birlikte. Estikçe esti, yağdıkça yağdı. Hava ile birlikte içim karardı. Ne yazacağımı şaşırdım. Sosyal medyada avel avel dolaşırken karşıma çıkan bir haber paylaşımı yani gazete sayfası ile şaşkına döndüm. Sağdan baktım soldan baktım bizim LİDER GAZETESİ’ne benzetilmiş!


Hal böyle olunca yazacağımı bir kenara bırakıp bu konuyu ele almak istedim. Her iyi ürünün her iyi insanın kesinlikle bir taklidi varmış! Bizim bu olayda ona benziyor. Biz ekip olarak çok iyi bir ürün çıkardığımızın çok iyi işlere imza attığımızın farkındaydık ama taklit edileceğimiz aklımızın ucundan bile geçmiyordu. Taki TAKLİDİMİZİ görünceye kadar!

TDK’ya göre, “Belli bir örneğe benzemeye veya benzetmeye çalışma, öykünme” diye tanımlanmış bu TAKLİT meselesi. Yenimi bu olay? Tarihin her döneminde var olmuş. Hani bazı markalar, “Taklitlerinden sakının” uyarısını sık sık yaparlar ya, Kur’ân’da, TAKLİDİ İMANDAN SAKINDIRIR binlerce ayet varmış. Bunu da öğrenmiş oldum bu sayede.



Yani anlayacağınız bizim hem LİDER GAZETESİ hem de LİDER TV yani LİDER HABER’in taklidi yapılmış. Ünlü bir markanın yapılan taklitleri gibi. BENZETİLMİŞ! Ankara merkezli olduğu söylenen bu TAKLİT ürünün hedefinin son günlerde ANTALYA ve ANTALYA’DAKİ SİYASİLER olduğunu gördük. Bizim adımız zannedilerek itibar edilmiş!

Aslında bir şarkı sözümüz vardı ya, “Hiçbir şey başka bir şeye benzemez. Hiç kimse de bir başkasının yerini dolduramaz” diye? Filistinli şair ve yazar Mahmud Derviş böyle söylemiş. Bizim ise klasik şarkılarımızdan biriydi bu, “Benzemez kimse sana tavrına hayran olayım” sözleri ile. Bunun da güftesi Rüştü Şardağ’a aitti. TAKLİDİMİZ yapılsa bile kimse bize BENZEMEZ, sadece BENZETİLEBİLİR.

Hani hepimizin çocukluğundan hatırladığı bazı reklamlar vardı, “TAKLİTLERİNDEN SAKININIZ’’ diye. Kim söylediyse çok büyük düşünürmüş meğer. Lakin onu bile becerememişler. Dünyada çoğu kişinin pek uygun görmediği bu durum, ne yazık ki insanları kaliteli çalışmaları paylaşmaktan uzaklaştırıyor. Çünkü TAKLİT denen illetten yaka silkiyor. Bizim gibi.

Hoş biz mizahları bile taklit eden bir nesle dönüşmüşken, iyi yapılan bir ürünü TAKLİT etsek ne olur etmesek ne olur? Çünkü niye güldüğümüzü bilmez hale geldik bu TAKLİT yüzünden. Hatta ve hatta yazarlarımız, çizerlerimiz ve yorumcularımız bile birbirleriyle TAKLİTÇİLİKTE yarışır hale geldik. Bir de, ‘Kes kopyala yapıştırıcılarımız’ yok mu?

İş bu yönüyle kalsa emin olun, kopya çeken lise öğrencisi gibi sınıf atlarız vallahi. Ama dedim ya, biz TAKLİDİ DE TAKLİT ETMESİNİ BECEREMİYORUZ. Kendimizi cümle aleme rezil rüsva etmekte üstümüze yok vesselam.

Bakın ben buradan bizi TAKLİT edenlere Hz. Mevlana’nın şu sözü ile sesleniyorum, “Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım.” Hadi TAKLİDİ bırakın ve yeni bir şeyler yapın. Birde ilgili ve yetkililerine not. Ortada bir aldatmaca, yanıltmaca ve marka taklidi var. Dolayısı ile yanlış algı yönetimi var. Hani yeni DEZENFORMASYON YASASI çıktı ya.

BEKLENEN İSTİFA GELDİ

661. Kırkpınar Başpehlivanı CENGİZHAN ŞİMŞEK’in unvanının ve 2022 yılında katıldığı yarışmalarda aldığı derece ile ödüllerinin geri alınmasında flaş bir gelişme yaşandı. Yılbaşından önce ve sonra birkaç kez konunun detaylarını yazdım, eleştirdim ve olayın satır satır kronolojik gelişmesini anlattım. Şu haklı bu haksız demeden yapılması gerekeni yazdım.

Çünkü olayın ORTAYA ÇIKMASI değil KASTEN çıkartıldığını düşünüp Şimşek’in açıklamasına itibar ettim. Çünkü ceza konusunda danıştığı ve yol aldığı kişi antrenörü, kulüp sorumlusu ve o dönem TGF Yönetim Kurulu Üyesi HASAN AYDIN’dı.



Olayın tarafları, ilgilileri ve en sonda Hasan Aydın birer açıklama yaparak konuya açıklık getirdi. Aydın, Şimşek’in açıklamalarını doğrularken topu taca attı. Tıpkı Federasyon Başkanları gibi! Lakin ben bir yazımda kendisinin hemen bulunduğu görevlerden istifa etmesi gerektiğini belirtmiştim. Çünkü SORUŞTURMANIN SELAMETİ ve etik açıdan (bana göre) bu zorunluydu.

Ve nihayet HASAN AYDIN, başına gelen birçok olaydan sonra ilk kez AKLİ SELİM davranıp Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’ndan istifa ettiğini açıkladı. Yakışan buydu ama geçte olsa yapıldı.

Şimdi gelinen noktada, soruşturma derhal tamamlanmalı, olayda kusuru ve kastı olanlar cezalandırılmalı. Cengizhan Şimşek hakkındaki kararda zamanında uygulanmadığı için iptal edilmeli.

Sonuç; önümüzdeki maçlara bakalım. Dualı Çayırı birlikte temizleyelim.