SU TERAPİSİ (HİDROTERAPİ) -2

Yapılan araştırmalar bedensel yetersizliğe sahip bireylere uygulanan su terapisi seansı sonucu Beck depresyon skorlarında anlamlı olarak düşme saptanmıştır. 

***

Su terapisi uygulaması sonrası, katılımcıların yaşam kalitesinin değerlendirildiği bir çalışmada, yaşam kalitesinin tüm kategorilerinde artış olduğu, fiziksel fonksiyon, genel sağlık algısı, canlılık ve fiziksel sağlık skoru kategorilerinde ise istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu saptanmıştır. (Süleymanoğlu, 2015)

***

Su terapisinin bedensel ve ruhsal harmoniye daha iyi etki eden, adaptasyon geliştirmede önemli beyin bölgeleri üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. 

***

Dolaşımı rahatlatarak, strese neden olan hormonlar üzerinde olumlu etki yaparak, stresi ortadan kaldıran hormonları hazır duruma getirmektedir. Su, insan bedeni üzerindeki stres karşıtı hormonların sayısını artırarak ruhsal gerilmeyi ve stresi azaltmaktadır. (Cetinozbey, 01.03.2009)

***

Su terapisinde, suyun katı sıvı ve gaz halleri kullanılmakta ve suyun tedavi amaçlı kullanımı üç biçimde yapılmaktadır: (Cetinozbey, 01.03.2009) Su sesinin dinletilmesi, suyun içirilmesi suyun vücuda çeşitli biçimlerde uygulanması.

***

Terapide kullanılan birkaç teknik şöyle sıralanabilir; Suda yürüme, suda yüzme, basınçlı suyla masaj yapma, sıcak-soğuk geçişli duş alma, suyun içinde oturma, buharda kalma, yüksek basınçlı buhar soluma, buzla masaj yapma gibi… (Cetinozbey, 01.03.2009)

***

Suyun insan üzerindeki hem bedensel hem de fiziksek doğal onarıcı etkisi, destekleyici bilimsel tedavi yöntemi olarak kullanılması, bu alanda özel eğitim almış uzmanlar tarafından kullanılması ile mümkün olabilmektedir. 

***

Her şeyde olduğu gibi, çok faydalı bir şeyin, yanlış kullanımı zarar verebileceği gibi, su terapisinin de faydalı olabilmesi, bu tekniği bilimsel bilgiler ışığında kullanan uzmanlar tarafından uygulandığında, birey üzerinde iyileştirici özelliğe sahip olacağı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.