Su fiyatlarına perlatör ayarı

Türkiye’de en çok doğal su kaynağına sahip olmasına rağmen, en pahalı su tarifesinin uygulandığı Antalya’da, CHP yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin tüm şikayetlere rağmen cep yakan su faturalarına çözüm üretmemesi Muratpaşa Belediyesi’ni harekete geçirdi. Muratpaşa Belediyesi yüksek su faturaları altında ezilen vatandaşlara destek olmak amacıyla su tasarruf aparatı dağıtımına başladı.

Son aylarda elektrik faturalarından yüksek gelen su faturaları ve Türkiye’deki en pahalı su birim fiyatı uygulaması nedeniyle kent sakinlerinden yoğun eleştiri alan CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne karşı Muratpaşa Belediyesi hanelerde su tasarrufu sağlayacak bir adım attı. Edinilen son bilgilere göre CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, ekibine su tarifelerinde düzenlemeye gidilmesi için talimat vermişti. Ancak yapılacak çalışmanın kasım ayındaki ASAT Genel Kurulu’na sunulacak olması faturalar altında ezilen vatandaşlar için bir çare oluşturmadı. Yaşanan soruna ilişkin vatandaşlara herhangi bir açıklamada bulunmayan belediye yönetimine karşı, Muratpaşa Belediyesi vatandaşın cebini düşünen bir adım attı.

100 BİN EVE 300 BİN SU TASARRUF BAŞLIĞI

Muratpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, su kaynaklarının hızla tükenmesine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak için 520 bini aşkın nüfusu bulunan Muratpaşa’da, 7 ayrı noktada su tasarruf başlığı dağıtılmaya başladı. Uygulamaya göre, 100 bin eve 300 bin su tasarruf başlığı ücretsiz dağıtılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, hızla tükenen doğal kaynaklar, iklim krizi ve çevre sorunlarının artık dünyanın sıcak gündemi haline geldiğini söyledi.  Krizin ve sorunların yanı başımızda ve şu anda yaşandığına dikkat çeken Uysal, bu nedenle doğrudan uygulanabilir çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

ÇEVRECİ PROJELER

Uysal, bu çerçevede Çevreci Komşu Kart projesine yürüttüklerini hatırlatarak “Bu projeyle, nitelikli atıkları yeniden ekonomiye kazandırarak, üretimde kullanılacak 69 milyon 310 bin litre suyun 6 yıl içinde tasarrufunu sağladık. Bununla birlikte belediye parklarında akıllı sulama ve güneş enerjili aydınlatma sistemleri kurduk. 2021'de ise geniş katılımlı iklim değişikliği çalıştayı topladık” dedi.

FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Çalıştayın 12 maddelik sonuç bildirgesinin “Unutulmamalı ki, susuz bir hayat mümkün değildir. Problemin kaynağı ve çözümü bizleriz” ifadeleriyle noktalandığını aktaran Başkan Uysal, “Bu çalışmanın devamı niteliğinde su kaynaklarının hızla tükenmesine dikkat çekmek, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla 100 bin eve 300 bin su tasarruf başlığının komşularımıza ücretsiz dağıtımına başladık” diye konuştu.

DAĞITIM YERLERİ

Perlatör olarak da bilinen, kullanıldığı muslukta yüzde 50'ye yakın su tasarrufu sağlayan başlıklar İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce 7 ayrı noktada dağıtılıyor.  Dağıtımlar, Soğuksu Mahallesi'nde belediyenin Yaşlı Evi, Yenigün Mahallesi'nde sağlık ocağı, Cumhuriyet Mahallesi'nde Çarşamba Pazarı, Zerdalilik Mahallesi muhtarlığı, Aydın Kanza Parkı, Muratpaşa İlçe Nüfus Müdürlüğü ve Muratpaşa Belediyesi'nde kurulan stantlarda gerçekleştiriliyor