SU, AKA AKA OTOBÜSÜ BULDU

Herkes layığıyla yaşarmış dediler ama layıkıyla yaşayamadık. Kendi düşen ağlamaz dediler tam aksine iki gözümüz iki çeşme olduk. Ne dendiyse tersi oldu birçoğumuzun yaşamında. “Su akar yatağını (yolunu) bulur” diye bir atasözümüz var bizim. Bu bile tersine döndü. Akarsu ters akar mı? “Aktı” desem itiraz eder inanmaz birçoğunuz.

Ben size hikayeyi anlatayım okuyun ve suyun yolunu bulurken nereye gittiğini anlayın. CHP’li Muhittin Böcek, “Halka en ucuz suyu ben vereceğim” diye vaat etmedi mi? Etti. Sonuçta ne oldu? Türkiye’nin en pahalı suyunu kullan şehir olduk. Her ay evlere gelen su faturalarında anlaşılmaz bir şekilde bir önceki aya oranla artış olduğunu partili partisiz hepimiz gördük mü? Gördük. Kullanılan tonaj aynı olmasına rağmen.

Sonuçta Antalya’nın suyu aka aka zammı buldu mu? Buldu. Zamlı su aka aka vatandaşın cebini buldu mu? Buldu. “Bu iş bununla kalsa” diyenler yanıldı. Akarsular kendi yataklarını kendileri yapıyorlarsa Antalya’da Halk Otobüsçüleri de kendi yollarını kendi çabaları ile bulup istediklerini elde ediyorlar.

Otobüsçü esnafı istediklerini elde etmek için her yolu hiç çekinmeden deniyor. Kimi zaman çaktırmadan kontak kapatıyor(yakıt alamadık diye sefere çıkmıyorlar) kimi zamanda yakıt pahalı diye klimaları açmayıp halka eziyet ediyorlar. Tek hedefleri var o da istedikleri zammı alıp sözde kar etmedikleri toplu taşıma işini yapmak. Bir esnaf kazanmadığı, kar etmediği hiçbir işi yapmaz. Dükkanın kapısına kilit vurur.

Demek ki Antalya Halk Otobüsü İşletmecileri kazanıyor ve daha çok kazanmak istiyor. Tamam akaryakıta zam geliyor ama diğer illerde de bu iş yapılıyor arkadaş. Onlarda küçük bir kıpırdanma yokken, klima açmayın eziyet devam ederken zammı almak ‘Su akar yolunu bulur’ misali olsa gerek.

Peki su akıp yolunu pardon otobüsçülerin zammını bulurken ne oldu dersiniz? Ulaşım fiyatı yüzde 20 zamlandı. 6 lira 70 kuruş olan indirimsiz toplu taşıma ücreti 8 TL’ye yükseldi. Öğrencilerin durumu daha kötü. 3 lira 40 kuruştan otobüsü binen öğrenci bugünden itibaren 4 TL’ye otobüse binecek. Bir yerden bir yere gidenler aktarma yaparsa 2.5 TL daha ödeyecek.

Gelinen noktada sanırım benim anlattığım hikaye ile suyun nasıl tersine aktığını kinayeli olarak anlatmak istediğimi anlamışınızdır. Bir de zamdan sonra Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan’ın açıklaması var. Resmen halkla dalga geçer gibi. Onlar 10 TL istemiş ama 8 TL olarak karar alınmış. Arslan, “Biz şartları sonuna kadar zorlayarak vatandaşımızı taşımaya devam edeceğiz. Onları mağdur etmeyeceğiz” diyor.

Vallahide billahi de ben inanmadım. Yahu siz zam almadık diye klimaları açmayıp, araçların yarısını sefere çıkartmayarak kimi mağdur ettiniz? Siz gariban vatandaşla dalgamı geçiyorsunuz? “Şartları sonuna kadar zorlayacağız” diyorsunuz. Eğer sizin bu zorlamanız halk adına ise yandık bittik demektir. Bari böyle konuşmayın da dalga geçtiğiniz belli olmasın.

CEZA ÇÖZÜM OLMAMALI

Antalya’da Kur'an-ı Kerim’e tekme atarak büyük tepki çeken lise öğrencisi, çektiği video ile Kur'an-ı Kerim'i öperek kendini savundu. “Bir refleksti” dedi ama kimsecikler inanmadı. Yaptığı hareket için sanırım kendisi de çok pişman olmuş. Herkesten özür diledi o genç. Ancak ok yaydan çıktıktan sonra ne geriye döndürülemiyor. Bu da onun gibi oldu.

Kur'an'ı Kerim'e tekme atılması olayıyla ilgili soruşturma halen devam ediyor. Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, “Neticeye bağlanan bir karar yok. Çocuklar disiplin kuruluna sevk edildi. Çıkan kararı Bakanlığa bildireceğiz” diyerek bilgi kirliliğinin önüne geçti.

Bana göre ceza çözüm olarak görülmemeli. Bunlar genç ve gençliğin verdiği heyecanla ne yaptıklarını o an idrak edemedikleri açık ve net. Akılları başlarına geldi mi? Bilemem.  Ancak sorunun tek başına çocuklarda olmadığını daha önceki yazımda belirtmiştim. Ebeveynden başlayıp okuldaki eğitimciye kadar herkesin “Biz nerede hata yapıyoruz” diye düşünmesi gerekir.

Buna benzer açıklamada Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran’dan geldi. Miran, “Bu olay bir kez daha göstermiştir ki eğitim sistemimizde yolunda gitmeyen, yanlış ve eksik olan bir şeyler var” dedi. Doğru bir teşhis. İnanın bu ve buna benzer olaylar yaşanmadan asıl sorunu tespit etmemiz gerektiğine inanıyorum. Ha bu olayı da tasvip etmediğimi bir kez daha belirtiyorum.

SAKİN OLUN ARKADAŞLAR

Antalyaspor’un yeni transferi kaleci Alperen Uysal’ın sosyal medyadaki paylaşımı sıkıntı yarattı. Atatürkçü ve sosyal demokrat olduğunu söyleyen taraftarlar paylaşıma kızıp öfkelendi. Kimisi maça gelmeyeceğini söyledi, kimisi transferin iptal edilmesini kimisi de bir bardak suda fırtına kopartıp yönetimin istifasını bile istedi. Yahu arkadaşlar sakin olun.

Tamam sizin görüşlerinize aykırı olabilir bu paylaşım. Ama yangına körükle gitmenin ne anlamı var. Tepkiler üzerine o paylaşım dahil bir çok paylaşımı o futbolcu kaldırdı. Kendisine gerekli hassasiyet ve izahat gerekli kişiler tarafından yapıldı. Ancak hala bu olay üzerinden başka hesap görmeye çalışanlar var. Lütfen enerjinizi bu işlere harcamayın.

Bekleyip sonucunu bir görün. Bir daha böyle bir paylaşım olursa tepkilerinizi o vakit artırın. Ancak sezonun daha ilk transferinde ortalığı velveleye verecek olursak inanın kimse bu şehre gelmek istemez. Bırakın ‘Su aksın yolunu bulsun’