STAJYER POLİTİKACI!

Etkilerini ve kötü sonuçlarını hala yaşamaya devam ettiğimiz pandemi sürecinin yavaş yavaş sonuna geliyoruz diye düşünürken bir anda Rusya’nın Ukrayna ile savaşı tüm dünyayı etkisi altına alıverdi.

***

Hem öyle bir alış aldı ki tüm birlikler, topluluklar, ülkeler adeta kartları yeniden karmak zorunda kaldılar. Öncesinde üretimin azalmasıyla baş gösteren gıda krizine savaşla birlikte enerji krizi de eklenince herkes acaba ne olacak bu işin sonu diye düşünmeye başladı.

***

Özellikle kış ayları yaklaştıkça tüm ülkeler alternatif yollar peşinde koşmaya, yeni alternatifler bulmaya, hatta vazgeçtikleri sistemlere geri dönebilmenin bir çıkar yol olup olmayacağına bakar hale geldiler.

***

Mesela Almanya…

Toplamda 151 adet kömürle çalışan santralleri var ve bunların 2038’e kadar komple kapatılmasını planlarken bir anda tamamını yeniden çalıştırıp kışın zor günler yaşamamak için yeni bir karar aldı.

***

Sadece Almanya mı?

Neredeyse Avrupa’daki tüm ülkeler şimdilerde aynı sendromu yaşıyor. Hele hele Rusya’nın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom tüm vanaları kapatınca Avrupalıların etekleri tutuştu. 

***

İngiltere’de kamu binalarının gece ısıtılmaması, barlar ve eğlence mekanlarının saat 21.00’de kapatılması, okulların haftada üç gün eğitim vermesi, sokaktaki lambaların duruma göre yakılması,

***

Hollanda’da en fazla beş dakikada duş alınması, Almanya’da duş almak yerine bez kullanılması, Belçika’da sokak lambalarının kapatılma kararı alınması, Fransa’da büyük çaplı elektrik ve doğalgaz kesintisi yapılacağının ilan edilmesi,

***

Velhasıl herkeste ayrı bir telaş, herkeste ayrı bir korku ve sıkı tedbir alma gayreti. Peki Avrupa’da durum böyle iken bizde nasıl?

***

Kimse kurusa bakmasın ama yiğidi öldürüp hakkını teslim etmek lazım. İktidarın izlediği ki özellikle savaşan ülkelere karşı politika sayesinde ne bir korkumuz var ne de bir endişemiz.

***

Hatta biz “Arap yağı bol bulunca şeyine sürer” misali hala abartmaya devam ediyoruz.

Bu arada “ Tüm dünya Rusya’ya ambargo uyguluyor, bizim de ülke olarak derhal ambargo uygulamamız gerekir” diyen stajyer politikacımız acaba Avrupa’nın yaşadığı korkuyu görünce ne kadar öngörüsüz birisi olduğunu düşünmüş olabilir mi?

***

SON SÖZ

Vallahi bu stajyer politikacılar ve onların yancılarına kalsak darmadağın oluruz ama Allah’tan bizim Yüce Türk Milletinin feraseti öylesine büyük öylesine geniş ki kime hangi görevi vereceğini çok iyi biliyor.