ST. DİDİER BATIĞINA DALIŞLAR BAŞLADI

Antalya ve çevresindeki en önemli dalış noktalarından yat limanı açığındaki St. Didier batığına turistik dalışlar başladı. Türkiye Sualtı Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, batığa ilginin yüksek olduğunu söyledi.

Antalya ve çevresindeki dalış noktalarından en önemlisi olan yat limanı açığındaki St. Didier batığı, turistik amaçlı dalış noktalarının başında geliyor. 15 metre derinlikte kıç kısmı ile başlayan batık, 30 metreye kadar ulaşıyor. 1942 yılında batırılan St. Didier gemisine yılın 12 ayı dalış yapan Türkiye Sualtı Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar, turistik dalışların başladığını belirtti. Batığın konum itibarıyla turistik dalışlar için ideal bir noktada olduğunu hatırlatan Alemdar, batığın ambarlarında bulunan silah ve mermi gibi eski mühimmatların turistlerin büyük ilgisini çektiğini söyledi. Deniz suyunun berrak olduğu günlerde batığın manzarasının muhteşem olduğunu anlatan Alemdar, "Etkileyici bir atmosfere sahip" dedi. Tarihi geminin tek parça halinde dipte yattığını anlatan İsa Alemdar, mühimmat ve ekipmanların ise tarihe yolculuk yaptırdığını söyledi.

GEMİ BATIĞI TARİHİN SİLÜETİ GİBİ

St. Didier'in Antalya açıklarında yatan oldukça önemli bir tarihi hediye olduğunu anlatan Alemdar, "Su altında boylu boyuna uzanan bu geminin her yanı bir hikaye. Günümüze kadar ulaşan, ambarlarındaki silah, mühimmat ve askeri parçalar, o günlerde yaşananları bizlere anlatıyor. St. Didier, İkinci Dünya Savaşı'nda İngilizler tarafından batırılan Fransızlara ait gemi. O zamanlar hastane bayrağı çeken, savaş gemisi olmadığı iddia edilen bir gemi. Fakat içinde halen mühimmat, silah ve askeri araç yedek parçaları bulunuyor. Gemiye yılda 350-400 dalış yapıyoruz. Antalya Körfezi'nde en çok dalış bu noktaya yapılıyor. Dalış turizmine gönül vermiş dalgıçlarla dalıyoruz. Batık bir zaman makinesi. 1942'de zaman onun için durmuş. Dünya sıralamasında önemli ve değerli bir batık. Batığa her daldığımda tarihin silüeti gibi önümde görkemli şekilde duruyor" dedi.

DHA