SSCB ÖZLEMİ VE PUTIN!

Şu gün olacak, bu gün olacak derken nihayet beklenen gelişme gerçeğe dönüştü ve Rusya dünyanın gözünün içine baka baka Ukrayna’yı işgale resmen başladı.

***

Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinden oluşan ve Donbas olarak adlandırılan ayrılıkçı Rusların yaşadığı bölgedeki hareketlilik Ukrayna’nın tüm topraklarının işgal edilmesiyle birlikte adeta Rusya-Ukrayna savaşına döndü.

***

NATO, ABD, AB ve BM’nin günlerdir yaptığı uyarıları dikkate almayan Vilademir Putin tüm dünyayı (Çin ve Suriye hariç) karşısına alma pahasına perşembe sabahı günün ilk ışıkları ile harekat emrini verdi.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok ülke devlet başkanının yaptığı diplomasi trafiğe olaya çözüm getirmezken üç gündür yaşanan işgal girişiminde Ukrayna’nın çok sayıda havalimanı, askeri tesisleri, kamu binaları ile bunların yanında çok sayıda sivil yerleşim alanları hasar gördü.

***

İşgal girişiminin başlangıç sebebi olarak Donbas bölgesindeki ayrılıkçı Rusların Putin’den yardım istemesi gibi gösterilmeye çalışılsa da aslında olayın perde arkasında farklı sebeplerin olduğunu çok iyi biliyoruz.

***

Özellikle dış politikayı yakından takip edenler çok iyi bilir ki çok zor durumda olmadıkça her zaman diplomasi kanalları açık kalır.

Her ne kadar ön tarafta diplomasi kanalları açık olsa bile atalarımızın da dediği gibi kurt kuzuyu yemeye karar verince binlerce bahane bulur”

***

Rusya’nın yaptığı tam da bu aslında.

Ukrayna’yı bir şekilde işgal edecek.

Kafaya koymuş.

Bahane üstüne bahane aradı durdu.

***

Önce Donbas bölgesi iddiaları, sonrasında ise Ukrayna’nın Nato’ya üye olma isteği bahane olarak ortaya konuldu.Aslında bunların gerekçeli bir sebep olmadığı çok iyi anlayabiliriz biraz geriye doğru bir inceleme yaparsak.

***

26 Aralık 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla birlikte egemen güç modelini kaybeden Rusya Putin’in gelmesinden sonra önce dünya ile uyumlu bir siyaset anlayışı izleyerek toparlanma dönemini yaşadı.

***

Eski gücüne kavuştuğunu, yeniden ABD ile birlikte dünyanın egemen gücü haline geldiğini kendisine inandırdıktan sonra da içlerinde hep ukte olarak kalan eski SSCB topraklarını yeniden kazanma ve o topraklarda yaşayanlara hükmederek o bölgelerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini tekrar ele geçirme projesini hayata geçirmek için harekete geçti.

***

Önce Abhazya, arkasında Kırım’da yaşananlara bakınca ne demek istediğimi anlayabiliriz. Yani Donbas’ta yaşananlar da NATO üyeliği iddiaları da tamamen işin hikaye kısmı.Görünen köy kılavuz istemez misali asıl hedef Putin’in eski çarlara olan özentisi ve eski SSCB topraklarına sahip olma isteği.

***

Zayıf halka olarak görünen Ukrayna bu yüzden hedef seçildi.Amaç tıpkı Abhazya ve Kırım’da olduğu gibi adeta emir eri gibi çalışabilecek bir yönetim anlayışını bu ülkeden tesis etmek…

***

Peki Putin Ukrayna’da başarıya ulaşırsa bununla yetinir mi?Dünya bu şekilde bu deliye seyirci kalmaya devam ederse asla yetinmez. Hatta yeni arayışlara bile girer, şimdiye kadar girmediyse…

***

SON SÖZ

Peki hedef neresi olur? Allah korusun ama SSCB’den ayrılan ve onunla beraber hareket etmeyen diğer ülkelere bir bakın isterseniz derim. Mesela Türk Cumhuriyetleri…