SÖZLERİN EHEMMİYETİ

Esselamu aleyküm sevgili okurlar. Geceler uzun, sözler ile oynuyoruz yine. Söz var kestirir başı. Söz vardır kestirir savaşı. Söz var eler geçer söz var deler geçer demiş atalarımız. Dilimiz öyle önemli bir

***

Uzvumuzdur ki, başlar kestirebilir savaşlar açtırabilir, kavgalar doğurabilir. Aynı zamanda barışlarla da başlatabilir, doyumsuz sohbetler de, bu bizim elimizde! O yüzden konuşacağımız şeyleri önceden düşünerek, muhatabımızı kırmadan-dökmeden iğnelemeden sözlerimizin nereye varacağını düşünmemiz gerekiyor.

***

Evet, insan sosyal bir varlıktır. Gerek konuşarak yazarak, gerekse bakışarak hatta tebessüm ederek iletişime geçer. Bu iletişim sayesinde duygu ve düşüncelerini ifade eder. İnsan yaşadığı toplumun sosyokültürel yapısının mihenk taşları olan; aile eğitimi, edep ve görgü değerlerin etkisinde kalır ve buda onun karakterini oluşturmasına değer katar.

***

Bir ayeti-kerimede: Kullarıma de ki: “Sözün en güzel olanını söylesinler!” Şeytan, onların aralarını bozar. Şeytan, insan için apaçık bir düşmandır (İsra/53) Yine başka bir ayette: “Sen kaba ve katı yürekli biri olsaydın ( yumuşak davranmasaydın) hiç şüphesiz etrafında dağılıp giderlerdi (Ali İmran/159) diye bahsediyor Kuran’ı Kerim’de. Konuşmanın inceliklerden sözün tesirini, yol haritamızı gösteriyor bize.

***

Söz vardır petekteki bala benzer damla damla tat verir ruhumuza. Hele de ihtiyacımız olan sözler söylendiğinde, ruhumuzdaki temel taşlar boşluklar tek tek dolar. Bazen çok güzel bir konuşmacıya rast geliriz. İsteriz ki hep o konuşsun biz dinleyelim.

***

O konuştukça sözleri ruhumuza nevbaharlar getirir, nevşünema bulur mütessir oluruz. Bazen de hoşumuza gitmeyen birinin sohbetini dinlediğimizde, içimiz kararır, ne çok konuştu der, ne zaman susacak diye söyleniriz kendi kendimize.

***

Kur’an-ı Kerim güzel sözden bahsederken, güzel bir ağaca benzetir. Kökünün sabit, dalları ise göklerdedir der. Rabbimizin izniyle her zaman yemiş verir diyor İbrahim Süresinde(24-25) Allah-u Teala ağacı misal verirken, gözümüzde canlı köklü gür ve meyveli bir ağaç canlandırmamızı ister.

***

Biz de konuşurken sözlerimizle; sağlam duruşumuz sakinliğimiz sadeliğimizle, sesimizin tonu mimiklerimiz hatta el-kol hareketlerimiz ile kendi kişiliğimizi gösteririz. Çünkü üslubumuz temel kimliğimizdir bizim.

***

İnsan ilişkilerinde sözlerimiz köprü görevindedir. Haydi biraz “köprü” kelimesi üzerine düşünelim. Köprü, iki yakayı birbirine bağlayan onlara destek olan, iki zıtlık arasında mutedil bir yol izleyen taraf tutmayan demek.

***

Hani diyor ya bir deyişte: Bir adam bir köprü kurar bin adam üstünden geçer. Niyetimiz yol olmak köprü olmak değilse, biz kıyamete kadar bu suyun kenarında boş boş bekleriz bu gidişle!

***

Newton der ki: İnsanlar köprü kurmak yerine duvar ördükleri için yalnız kalırlar. İnsanlar merhametten çok menfaate düşkün oldukları için yalnız kalırlar. İnsanlar iyilikten çok hırsa düşkün oldukları için yalnız kalırlar! Buna mukabil Yunus Emre der ki: Bin hac yapmaktan iyidir bir gönüle girmek! Dostun evi gönüller olan, gönüllere girmek en büyük davamız olsun!

***

İşte böyle, sözlerin ehemmiyeti pek büyüktür. Söz vardır ok gibi tam hedefi vurur. Söz vardır köprü kurar binler üstünden geçer dedik. Söz var koca koca duvarlar örer. Kişinin kelamı, üslubu aklının terazisidir!

***

Sözlerimizin tesiri yüksek olsun, Arş’ı geçsin Mizan’da ağırlık olsun İnşallah hepimize. Muhabbetimiz hep Allah rızası için olsun her daim. Sözlerimiz inci gibi tane tane dizilsin insanların ufkuna…

GÜNÜN DUASI

Güzel bir dua ile tamamlayalım yazımızı. Allah’ım ciddi ve şaka yoluyla yaptıklarımızı, yanlışlıkla bilerek işlediğimiz günahlarımızı affeyle. Dilimizi; yalandan riyadan gıybetten iftiradan muhafaza eyle. Ölünceye kadar dilimiz, hep seni birlesin her daim. Amin. Muhabbetle kalın.

Muhsine bir kul .