SÖZCÜ KALIN'DAN İSVEÇ VE FİNLANDİYA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Öncelikle NATO bir güvenlik ittifakıdır. Merkezinde temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Bunun en temel konusu üye olacak ülkelerin güvenlik kaygılarını eşit ve adil bir şekilde karşılanmasıdır.

Beklentimiz kural ve prosedürlerin uygulanmasıdır. Oldu bittiyle aceleye getirerek özellikle Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmediği taktirde sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Muhataplarımız süreçle ilgili notlarını aldılar. Liderlerine arz edecekler. Bizim temaslarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde kendilerinin bu taleplerimize karşı nasıl cevap vereceklerini gördükten sonra bunu sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu ilk toplantı olduğu için temel çerçevenin doğru oturtulması üzerine odaklandık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. NATO zirvesine kadar 'şu  konuyu yetiştirelim' gibi zaman baskısı altında olmadığımızı ifade etmeliyim.

- Savunma sanayi yaptırımlarının hemen kaldırılmasını talep ettik Olumlu bir tavrı bir gördük bu toplantıda. Sevindirici bir gelişme.

DHA