SOSYAL YARA(R)

Hükümet uzun zamandır üzerinde çalışılan ve ihtiyaç sahibi ailelerin de ev sahibi olabilmesi için özlemle beklediği projeyi nihayet açıkladı.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçti ve projenin detaylarını açıkladı.500 bin Sosyal konut, 100 bin sosyal konut arsası ve 10 bin iş yeri…

***

2023 yılı Ocak ayında yapımına başlanacak ve projenin geneli beş yıla yayılacak. İlk etapta 250 konut’un yapılarak hak sahiplerine teslim edilmesi düşüncesi var.

Sonrasında ise diğerleri…

***

Yani 2028 yılı itibarı ile de projenin tamamı bitmiş olacak. Taksit tutarlarına baktığımız zaman makul ve mantıklı. Ödenebilecek rakamlar. İlk üç günde 2,5 milyonun üzerinde başvuru yapılan projede günlük ortalama 800 binin üzerinde müracaat oluyor.

***

Vatandaşların makul ve mantıklı olana hasretini aslında ne de güzel anlayabiliyoruz bu rakamlarda öyle değil mi?

***

Tabi bu proje özellikle “hayatta hiçbir zaman ev sahibi olamam” şeklinde karamsarlığa kapılmış dar gelirli ki özellikle asgari ücretli çalışan kesimde büyük sevinçle karşılandı.

Garibanın adeta yüreğine umut serpildi. Elbette projenin eleştirilecek yönleri olabilir. Mutlaka eksikleri vardır.

***

Kimisi yerini, kimisi binanın kat adedini, kimisi dış cephe boyasını, kimi de taksit miktarından tutun da taksit miktarlarının sabit olmamasını eleştirebilir. Herkes kendi penceresinden bakar olayın doğruluğuna.

***

Ancak ; hayatları boyunca kesik parmağa bile bir ç …… yapmamış olanların daha ilk günden projeyi kötülemeye başlaması, yapılamaz, edilemez diyerek adeta istemezükçülük rolünü üstlenmesi kabul edilebilir bir durum değil açıkçası.

***

Bu projenin hayata geçmesi kimin işine yarayacak kimlerin rant kapısına çomak sokacak önce ona bakmak lazım.

Rusya ve Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte piyasanın dengesinin özellikle bazı fırsatçılar tarafından nasıl allak bullak edildiğini hep birlikte yaşadık ve gördük.

***

Bir anda hem ev fiyatları hem de kiralar uçuk rakamlarla telaffuz edilmeye başlandı. Daha birkaç ay önce oldukça hareketli bir dönem yaşayan emlak piyasası bu proje ile birlikte adeta kış uykusuna daldı.

***

Rantçılar teker teker hem satılıklarda hem de kiralıklarda fiyatları düşürmeye başladılar. Bu gidişle fiyatların gerile hızının artacağını söylemek kahinlik olmasa gerek.

***

Hele ki yoğun müracaatları göz önüne alan iktidar “Bu birinci proje idi, bunun kuraları çekildikten sonra ikinci etaba başlayacağız” derse…

İşte o zaman seyredin siz gümbürtüyü…