SOSYAL MEDYANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Sosyal medyada harcanan zaman, kişinin evden daha az çıkmasına, arkadaşları ile daha az vakit geçirmesine, sosyal kaçış ve yabancılaşma yaşamasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda sosyal medya aşırı kullanımının uyku düzeninde bozulmalara neden olduğu, uyku saatlerinin ertelendiği için bireylerde önemli uyku sorunları oluşturduğu görülmektedir.

***

Türkiye’de yapılan saha araştırmaları sonuçları, üniversite öğrencilerinin sosyal aktivite yapmak yerine, sosyal medyada zaman geçirdikleri, araştırmaya katılan öğrencilerin yarısının boş zamanlarında sosyal medyada zaman geçirmeyi tercih ettikleri ve sosyal medyanın kendileri için önemli bir sosyalleşme aracı olduğunu ifade ettikleri görülmüştür.

***

Uluslararası çalışmalar incelendiğinde depresyonun patolojik internet kullanımı ile, sosyal medya bağımlılığının yüksek depresyon ve kaygı düzeyleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. İnternet bağımlılığı olan bireylerde büyük oranda depresyon bulgulanmış, depresyon ve problemli teknoloji kullanımı arasında ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. İnternet bağımlılığında depresyon sebep olabildiği gibi, sonuç olarak da düşünülmektedir (Dinç, 2010, s.35).

Sosyal medya bağımlılığının %50’sinde aynı zamanda başka psikiyatrik bozukluk bulunduğunu görülmektedir. En fazla karşılaşılan ruh sağlığı sorunları arasında madde kullanımı %38, duygu durum bozuklukları %33, anksiyete bozukluğu %10, depresyon %25 olduğu belirtilmektedir (Arısoy, 2009, s.59).

***

Steers ve arkadaşları (2014) yılında yaptıkları araştırmalarında Facebook kullanımı ile depresyon arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu, Facebook’ta çok fazla zaman geçiren bireylerin kendilerini daha fazla depresif hissettiklerini bulgulamışlardır. Bunun sebebinin bireylerin kendilerini diğer kullanıcılarla kıyasladıkları, onların daha iyi bir hayata sahip olduklarını düşünmeleri ve bunun sonucunda kullanıcıların kendilerini yetersiz, eksik ve kötü hissettiklerini belirtmişlerdir.

***

Araştırmaya katılan bireyler “hayatın adil olmadığını” ifade etmişlerdir. Sonuçlar, aşırı medya kullanımının, bireyin kendi arkadaş çevresinin tatil ve alış veriş fotoğraflarını gördüğünde yetersizlik duygusuna, sosyal izolasyona, yaşam memnuniyetinin düşmesine ve birçok faktörün de etkisiyle depresyon belirtilerine neden olduğunu göstermektedir.

***

Farklı çalışmalar da aynı şekilde depresyonun sosyal medya bağımlılığının bir belirleyicisi olduğunu, sosyal ağlarda harcanan zamanın, depresyon riskine bağlı olduğunu, sosyal medyada geçirilen süre arttıkça depresyon riskinin arttığını göstermektedir. Dolayısı ile depresyon düzeyi arttıkça, sosyal medya bağımlılık düzeyinde bir artış olduğu söylenebilmektedir.

Keyifli bir hafta dileğiyle…