Sosyal medya bağımlılığı trafik kazalarına neden oluyor

Lider Haber TV’de Selda Kuzu’nun sunduğu Sağlık Sohbetleri programına konuk olan Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ali Erdoğan sosyal medyanın trafik kazalarındaki etkilerini değerlendirdi. Erdoğan, “Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden birisi sosyal medya bağımlılığı” dedi.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ali Erdoğan, Lider Haber TV’de Selda Kuzu ile Sağlık Sohbetleri programında sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra trafik güvenliğini de tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle araç kullanırken telefon ve internet kullanımının kazalara yol açtığını belirten Erdoğan, “Kazaların büyük bir kısmı, sürücülerin sosyal medya hesaplarına bakarken meydana geliyor. Bu durum, genel toplum sağlığını tehdit eden bir olgu” dedi.


BİLDİRİMLER UYKU KALİTESİNİ BOZUYOR

Programda uyku bozukluklarının da sosyal medya bildirimlerinden kaynaklandığını dile getiren Erdoğan, “Uyku bozukluklarının bence şu andaki en önemli nedenlerinden birisi bildirimler. Sosyal medya bildirimleri. Yine aynı şey. Yani yatağa yatıyoruz, yanımızda telefon. Sürekli uyarı geliyor. Sesli uyarı ya da ışıklı uyarılar geliyor. Ve uyarılar geldikçe biz uykuya dalamıyoruz. Doğru. O yüzden eğer uyku sorunu yaşıyorsanız lütfen sosyal medya bildirimlerini, telefon bildirimlerini kapatın. O şekilde yattığın uyku kaliteniz belirgin olarak artacaktır” diye konuştu.


SOSYAL MEDYA UNUTKANLIĞI ARTIRDI

Sosyal medya kullanımının yarattığı endişe ve unutkanlığa da değinen Erdoğan, eski neslin daha mutlu ve kaygısız bir yaşam sürdüğünü söyledi. Erdoğan, “Bizim gençliğimizde telefon yoktu, insanlar birbirleriyle yüz yüze görüşüyorlardı. Şimdi hayat o kadar hızla akıyor ki, anında her şeye yetişmeye çalışıyoruz. Bu da unutkanlığın artmasına sebep oluyor. Son zamanlarda unutkanlık çok fazla biliyorsunuz. Her şeyi çok çabuk unutuyoruz. Çünkü telefonlar elimizde. Ve sürekli her gördüğümüz video, her gördüğümüz yazı bizim belleğimizde bir yer teşkil ediyor. Okuyoruz. Aynı zamanda duygu durumumuzu değiştiriyor. İşte iyi bir şey okuyoruz, seviniyoruz, mutlu oluyoruz, müzik dinliyoruz. Sonra kötü bir şey okuyoruz, kötü bir haber o anda yani saniyelerle duygu durumu değişiyor. Bir anda üzülüyoruz, aklımız başka yerlere gidiyor. Dolayısıyla bellekte yer kalmıyor. Kesinlikle. Unutkanlığın da önemli bir nedeni” diye kaydetti.