SOSYAL GÜVENLİK KURUMU E-TEBLİGAT UYGULAMASI

Diğer Kamu Kuruluşları gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda, 24.9.2021 tarihli ve 31608 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin” Yönetmelik 1.10.2021 tarihinde yürürlüğe girerek tebligatların Elektronik ortamda gönderilmesi ve tebliği edilmesi sağlanarak, hem kırtasiye hem PTT giderlerinin tasarruf edilmesinin yanında zaman olarak ta tasarrufa gidilmesi sağlanmıştır.

***

Söz konusu yönetmeliğin “Kullanılacak elektronik tebligat sisteminin belirlenmesi” başlıklı 12’nci maddesinde; “Kurum, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı kurup işletebilir veya elektronik tebligat yapmaya yetkili Kurumlarla yapılacak protokol hükümleri çerçevesinde elektronik tebligat yaptırtabilir, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili başka kurumlarca kurulmuş olan teknik altyapıyı ilgili mevzuatı doğrultusunda kullanabilir” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu hükme göre, Sosyal Güvenlik Kurumunca elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemleri Kurum tarafından kurulan teknik altyapı üzerinden yapılacak olup elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemlerinin yapılmasında uyulacak usul ve esaslar ise 10.11.2021 tarihli ve 2021-38 sayılı Kurum Genelgesi ile açıklanmıştır.

***

İlgili genelge ekinde ayrıca elektronik tebligat adresi almak amacıyla yapılacak başvuruların sisteme giriş işlemlerini açıklayan kullanım kılavuzu ile yine Kurumumuz Merkez Teşkilatı/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından tebliğ edilmesi gereken evrakın elektronik tebligat adresine gönderilmesi işlemlerini açıklayan kullanım kılavuzuna da yer verilerek tüm kesimlerin uygulamayı nasıl yapacakları konusunda açıklamalarda bulunulmuştur.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 1.10.2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar, elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmaları mecburiyeti getirilmiştir. 

***

İşverenler dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayanlar ise istemeleri halinde elektronik tebligat adresi almaları hususunu isteğe bağlı olarak bırakılmıştır. 1.10.2021 tarihinden sonra ilk defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (e) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayan işverenlerimiz ise sigortalı çalıştırmaya başlanılan ayı takip eden aydan itibaren 3 ay içinde başvuru yapmakla yükümlü hale getirilmiştir.

İşverenler dışında kalan ve isteğe bağlı olarak elektronik tebligat adresi alacak gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayanlar ise istedikleri tarihte elektronik tebligat adresi alabilmeleri imkanı getirilmiştir. Elektronik tebligat (e-Tebligat) adresi alacak ve kullanacak olan muhatapların başvuruları ise www.turkiye.gov.tr (e-Devlet üzerinden) adresi üzerinden yapılacaktır.

***

E - Tebligat işlemleri için e-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri arasında yer alan “Tebligat Hizmetleri” başlığı kullanılarak işlem yapılacaktır.

-SGK Kurumunda, işverenlik kaydı bulunmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” seçeneği üzerinden,

– Gerçek kişi işverenler bakımından işverenin kendisi veya işveren vekili tarafından, “Gerçek Kişi İşveren” seçeneği üzerinden, Kullanılacaktır.

– Tüzel kişi işverenler bakımından ise başvuru için “Tüzel Kişi” seçeneği kullanılacak olup, başvuru yapacak kişinin MERSİS veya SGK işyeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak yer alması gerekmektedir.

***

Uygulama doğrultusunda Kurum Merkez Teşkilatı/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından tebliğ edilmesi gereken evrak elektronik ortamda imzalanacak ve muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir. Kurum Merkez Teşkilatı/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından elektronik ortamda imzalanan evrak muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılacaktır.

***

E-Tebligat gönderildiğinde muhatabın e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS ve/veya e-posta adresine bilgi mesajı gönderilecektir.  Diğer yandan SGK Kurumu tarafından elektronik ortamda gönderilen tebligatlar E-Devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri arasında yer alan SGK e-Tebligat Sorgulama ekranından görüntülenebilecek olup, gönderilen SMS veya e-posta yalnızca elektronik tebligat gönderildiğinde dair bilgilendirme mesajı olacaktır.

Öte yandan farklı Kurum ve kuruluşlardan örnek olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan elektronik tebligat hesabı olan muhataplarımız söz konusu hesaplarının Sosyal Güvenlik Kurumu elektronik tebligat sisteminde kullanamayacak olup söz konusu muhatapların 2021-38 sayılı Kurum genelgesinde usul ve esasları belirlenen şekilde Sosyal Güvenlik Kurumunca elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemlerine ilişkin başvuru ve diğer işlemleri yapmaları gerekmektedir.