SORUN BÜYÜK ÇÖZÜM BASİT!
Fiziksel engellilerin ulaşım ve erişilebilirlik gibi temel insan hakları sorunlarına dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Karavural, Antalya’nın bu anlamda yetersiz olduğunu belirtti. Karavural, engellilerin hayatındaki en büyük zorlukların kentteki yüksek kaldırım, dik rampa, kaldırım işgalleri ve toplu ulaşımda yaşanan sıkıntılar olduğunu dile getirdi
Geçirdiği bir iş kazası sonucu beli kırılan ve 1994 yılında tekerlekli sandalye kullanmaya başlayan Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, Antalya’da engellilerin önüne çıkan engelleri değerlendirdi. Başkan Karavural özellikle ulaşım ve kaldırım işgallerine dikkat çekerek, “Erişilebilirlik özellikle bedensel engelliler için kentin altyapısının temel sorunlarından birisi. Uzun süredir konuyla ilgili mücadeleler devam ediyor. Antalya bu konuda en sıkıntılı iller arasında yer alıyor. Yapılan kaldırımların yükseklikleri, kaldırımlarda kullanılan rampalar, binaların girişleri bizim için sorun olmaya devam ediyor. Öte yandan toplu ulaşımda da mutlaka düzenlemeler yapılması gerekiyor” diye konuştu.
TEMEL SORUN ‘ERİŞİLEBİLİRLİK’
Binaların girişlerine yapılan rampaların çok dik olduğunu belirten Başkan Mehmet Karavural, Antalya’daki kaldırım yüksekliklerinin de standartların üstünde olduğunu kaydetti. Karavural, “Erişilebilirlik bizim temel sorunlarımızdan birisi. Kaldırımlar, bina ve kamusal alanların girişlerinde bu sorunları yaşıyoruz. Merdivenli veya uzun dik rampalı bina girişleri önemli sorunlarımız arasında yer alıyor. Yasa gereği bina yapılırken rampa yapılması gerekiyor ancak bu sefer de göstermelik rampalar yapılıyor. Merdivenin başından sonuna yürüyerek çıkılması bile mümkün olmayan kaydırak gibi rampalar yapılıyor. Bu rampaları birçoğumuz kullanamıyor. Kaldırım çalışmaları da yeterli değil. Bazı bölgelerdeki kaldırım yükseklikleri çok fazla. Standart kaldırım yüksekliği 15 cm fakat belediyelerin kullandığı taşlar 20-25 cm arasında. Bu da daha dik rampalar gerektiriyor. Bu anlamda belediyelerle iş birliği içerisinde olmaya gayret ediyoruz” dedi.
“ULAŞIMDA DÜZENLEME ŞART”
Ulaşımda yaşadıkları sorunlara da dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Karavural, otobüs duraklarında fiziksel engelliler için düzenlemeler yapılması gerektiğini aktardı. Bu konuda kentin eksik olduğunu kaydeden Başkan Karavural, “Pandemiden dolayı toplu taşıma araçlarındaki düzenlemeler ertelendi. Fiziksel engellilerin araca binmesinin sağlanması için otobüs duraklarına düzenlemeler yapılması gerekiyordu. Durak ile ilgili problemler çözülemedi. Araçlara iniş binişlerde zorlanıyoruz. Düzenlemelerdeki bu öteleme başka sorunları doğurdu. Diğer yandan sürecin uzaması ile birlikte araçlardaki sesli düzenlemeler gerçekleşmedi. Antalya’da bu konuda eksiklikler var” şeklinde konuştu.
KALDIRIM İŞGALLERİNİN ÜSTESİNDEN GELİNEMİYOR
Öte yandan Antalya’da gittikçe artan araç sayısı nedeniyle otoparkların yetersiz kalması sonucu kaldırımlara park edilen araç işgallerinin, fiziksel engelli kişiler için büyük sorun oluşturduğunu söyleyen Mehmet Karavural, “Antalya’da baş edemediğimiz sorunlardan bir tanesi de kaldırım işgalleri. Kaldırım yapılıyor sonrasında bir ekmek büfesi konuluyor. Bazen taksi durakları bazense araç park etme durumlarıyla karşılaşıyoruz. Bizim için kaldırıma dikilen bir ağaç bile sıkıntı olabiliyor. Bu durum bizim kaldırımı kullanmamızı engelliyor. Bir görme engelli veya tekerlekli sandalyeli vatandaş kaldırımda giderken yolun sonuna geldiğinde orada bir aracın park etmesi demek o kişinin geldiği yolu geri dönmek zorunda kalması demek. Bu durum da bizi kaldırımdan çok yolları kullanmaya itiyor. Araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde yolları kullanmamız ise kaza riskini artıyor” dedi.
EVRENSEL TASARIM VURGUSU
Herkese sağlanan hakların engelliler içinde de eşit şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Başkan Mehmet Karavural, evrensel tasarım vurgusu yaparak, “Mevcut yasaları uygulama ve denetimler konusunda biraz daha hassas davranmalıyız. Temel insan hakkı olduğunu düşünerek, kentteki düzenlemeleri toplumun tüm kesimleri tarafından kullanacak şekilde düzenlemeliyiz. Buna evrensel tasarım deniyor. Ucuz maliyette, güncellenebilecek bir planlama yapılması lazım. Bu sorunları çözmek için kurumların STK’larla işbirliğini artırması gerekiyor. Kenti hepimizin kullanacağı hale getirmek gerekiyor. Hızlı değişebilecek bir şey değil. Zamana ihtiyacımız var. Yerel yönetimlerin irade göstermesi gerekiyor. Avrupa’da birçok ülkede düzenlemeler sorunsuz şekilde yapılıyor. Aslında sorun büyük ancak çözüm basit” sözlerine yer verdi.
FATMA ARSLAN