SORUMLU MUSUN SORUNLU MUSUN?

Hadi gelin bir konuyu enine boyuna bir masaya yatıralım. İğneyi ele, çuvaldızı kendimize batıralım. Hepimiz bu yerküre üzerinde kendi dünyalarımızı kurup yıllar içinde evrilerek bize verilen zaman dilimini dolduruyoruz. Konu ne sadede gel dediğinizi duyar gibiyim...

Alın size ikinci bir ana başlık;

BİZ NASIL TÜKETİCİ BİR TOPLUM OLDUK

Eminim hepimizin şikayetçi olduğu ama birçoğumuzun da kendimizi zevklerimizden ve isteklerimizden alıkoyamadığımız bir konudur bu. Bizim suçumuz yok, kapital sistemin şaşalı pazarlama teknikleri ve sürü psikolojisi bizi sürükledi buralara deyip, içinizi rahatlatmak isterdim ama yok öyle bir şey, bu sadece kendimizi rahatlatma olgusu…

Kapital sistemlerin toplumu dönüştürerek insanların artık ihtiyaçlardan çok, imajları ve çeşitli duygusal faydaları satın almaya başlaması ile tüketim toplumu olmaya başladık.

Araştırmalara göre bu yüzyılın başından beri çalışma saatleri sürekli düşmektedir. Bu da tüketim toplumunun üyelerinin daha fazla boş zamana sahip oldukları anlama gelir.

Yani aslında tembelleştik ve tüketim toplumunun üyeleri tüketim amacıyla, tatillerde ve boş zamanlarını değerlendirmek üzere daha çok para harcamak durumundadırlar.

İnsan egosunda (nefs), yoğun emek koymadan, sıkıntı çekmeden rahat yaşamak  arzusu hep vardır ve bu nefse hakim olamama durumu günümüz insanının yani toplumun kronik sorunu haline geldi.  maalesef bu sahip olma olgusu da toplumun genetik yapısını bozdu yozlaştık…

NERDEN BAŞLAMALIYIZ...

İşte bu soruya ilk cevabım hem madden hem manen israfı önleyin. Gereksiz insanlara zaman harcamaktan, ihtiyaç fazlası ürünlere para harcamaktan kaçının. Saçılım dönemi bitti arkadaşlar. Son yaşadığımız süreçte çalışmanın kazanmanın birikimin aslında ne kadar önemli olduğunu öğrendik.

Ve son cümle; Nedenleriniz niçinleriniz yoksa siz hiçsiniz…

Bir şeyler isterken istek mi? İhtiyaç mı? Sorusunu kendimize sormalıyız. Ne gönlünüz yorulsun, ne cebiniz boşalsın. Devir ekonomi devri, devir dağılan bizi toplama devri, devir üretme devri, devir toprağa sarılma devri bilmem anlatabildim mi?

Sağlık ve esenlikler dilerim.

GÜNÜN SÖZÜ

"Üretmeden tüketen milletler, önce haysiyetlerini, sonra da hürriyetlerini kaybederler."

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK