SONUNDA GELİYORLAR MI?

Koronavirüs ile yaklaşık 1 yılı aşkın bir süredir canla başla mücadele ediyoruz.

Tüm dünyanın bu zorlu dönemi aşılama çalışmaları ile bir an önce geride bırakmasını ümit ederken, bu süreçte bazı sınırlamaları mecburen uygulamak zorunda kaldık.

Özellikle virüsün hızlı bir biçimde mutasyon geçirmesi ile beraber ülkeler arası uçuş yasakları getirildi.

Virüsün yayılımının biraz olsun önüne geçmek ve mücadeleyi devamlı kılmak adına geçtiğimiz yıldan beri yapılan bu seyahat kısıtlamaları özellikle turizm gelirinden büyük bir döviz girdisini sağlayan Türkiye’ye pek de iyi gelmedi.

YOĞUN ÇABA

2020 yılını ‘kayıp’la kapatan Türkiye, 2021 sezonunu kayıpla kapatmak istemiyor.

Türkiye ise bu sezonu da kayıpla kapatmamak için bir takım önlemler aldı.

Yabancı turistler halka uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutuldu. Böylece turistler sahil beldelerinin tadını çıkardılar.

Çin, İngiltere, Avustralya ve diğer 13 ülkeden gelen yolcular Covid-19 testi ibraz etmek zorunluluğu da 15 Mayıs’tan sonra kaldırılmıştı.

Öte yandan Türkiye, bu doğrultuda başta Rusya olmak üzere, uçuş yasaklarının kaldırılması için bürokratik görüşmelerine halen devam ediyor.

TURİZMCİLER UMUTLU

Bilindiği üzere Rusya 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasındaki charter uçuşlarını durdurmuştu.

Bu uçuş yasağının aniden gelmesi ile büyük bir darbe alan turizmciler, süreci dört gözle takip ediyor.

Rusya’nın uçuş yasağını kaldırması ile beraber bu yıl 6 milyon civarı turist ağırlamayı bekleyen turizmciler gözlerini Rusya’nın alacağı karara çevirmiş vaziyette.

Bu durumdan aslında sadece Türk turizmciler etkilenmedi. Yeni sezon için hazırlıklarını sürdüren Rus turizmciler, vatandaşlarının tatil yapabilmeleri adına 413 milyon dolar değerinde tur paketleri satmıştı. 

‘BİZ HAZIRIZ’ MESAJI

Geçtiğimiz haftalarda süreci hızlandırmak adına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Moskova’ya gitmişti. Ancak bu görüşmelerden de olumlu bir karar çıkmamıştı.

Bu gelişmeler üzerine ise Rusya’nın Türkiye’de incelemeler yapmak üzere bir heyet göndereceği bilgisi öğrenilmişti. Rus heyetinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda ise charter uçuşlarının başlayacağı tahmin ediliyor.

Önümüzdeki süreç tam olarak ne getirecek ve ne zaman sonuçlanacak bilinmezken Türkiye’nin vaka sayılarını düşürmesi ve turizm sezonu için ‘biz hazırız’ mesajı vermesi sürecin olumlu sonuçlanacağının bir göstergesi diyebiliriz.