SONUÇ BELLİ DE...

Dünyada ve ülkemizde çok değişik şans oyunları var. Kimilerine göre günah olarak tanımlanır bu şans oyunları. Kimileri ise adeta ekmek kapısı gibi görür ve elinde avcunda ne varsa oraya yatırır.

***

Şanslı olanlar bazen kazanır bazen kaybeder ama oynayanların genelinin tabiri ile kazanan hep kasa olur. Mesela futbol veya basketbol maçları veyahut ta at yarışları...

***

Favori olana oynayanlar genelde kazanır ama özellikle ganyan oynayanlar çoğu zaman sürprizlerle de karşılaşabilirler. Peki oyunlarda kazanan hep kasa ise siyasette hep masa niye kazanamaz.

***

Mesela son bir yıldır 11 defa toplanmasına rağmen hala somut bir kazanım ortaya koyamayan 6'lı masa. Her toplantının ardından ortaya çıkan tabloya baktığımızda kaybeden ve bu gidişle daha çok kaybetmeye mahkum olan bir masa görüyoruz.

***

 “Sebebi nedir” diye sormaya gerek bile yok aslında. Çünkü ganyan masasında sürpriz sonuçlar ortaya çıkarken 6'lı masada asla sürpriz demediğimiz sonuçların ortaya çıkması bir nevi malumun ilanı olarak görülemez mi?

***

Çünkü; kurulurken odaklanılan sadece şahısların kazanması hedef belirlendi ve bu uğurda kimse de haddini bilmiyorsa buradan nasıl bir kazanım ortaya çıkar ki?

***

Düşünün yüzde 20-25 arası bir potansiyeli olan kitle ile binde 3 kitleye sahip birisi aynı söz hakkına sahip olacak ve kazanımlara eşit olmak isteyecek. Böyle bir durumda az önce bahsettiğim sürpriz olmayan sonucu belli dediğim durumların ortaya çıkması çok ta şaşırtmaz bizi.

***

O yüzden “sen ne kazanacan ben ne kazanacam gardaş” repliği gibi olmak yerine “millet ne kazanacak gardaş” mantığı hakim olsa işte o zaman iş farklı olabilir belki ama. Aması var işte!

***

Aması, fakatı, lakini olmayanlar yoluna emin adımlarla devam ederken, üç kuruşluk dünya menfaatlerini elinin tersiyle itip milletin geleceğine ve kazanımlarına bakınca doğal olarak daha tarihi bile belli olmayan seçimin sonucunu da bariz bir şekilde ortaya koyuyor.

***

Yani şans oyunlarında nasıl ki favori takımlar kolay kolay kaybetmiyor ve sonuca ulaşarak kendine oynayanlara kazandırıyorsa millet te kendine kazandıranlara kazandırmaya devam eder.