Sonbahar ekinoksu başladı: Gece ve gündüz bugün eşitleniyor

Türkiye'de bugün, 23 Eylül sonbahar ekinoksu gerçekleşiyor. Tüm dünyada gece ve gündüz süreleri eşit olacak. 23 Eylül ekinoksu, kuzey yarımkürede sonbaharın başlangıcını, güney yarımkürede ise ilkbaharın gelişini simgeliyor.

Yılın önemli astronomik olaylarından biri olan sonbahar ekinoksu, 23 Eylül’de gerçekleşiyor. Türkiye, 23 Eylül sonbahar ekinoksuyla birlikte kuzey yarımkürede gece ve gündüz sürelerinin eşitleneceği nadir günlerden birine tanıklık ediyor. Güneş dik açıyla vurduğundan, dünya genelinde gece ve gündüz süreleri 12 saat boyunca eşit olacak. 23 Eylül ekinoksu Türkiye gibi kuzey yarımkürede yer alan ülkeler için sonbaharın başlangıcını müjdeliyor.

GECELER UZAMAYA GÜNDÜZLER KISALMAYA BAŞLAYACAK

Sonbahar ekinoksu, Güneş’in ışınlarının ekvatora dik olarak geldiği ve dünyanın her iki yarımküresinde de gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu bir doğa olayı. Bugün itibarıyla Türkiye’de sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilirken, güney yarımküre ülkelerinde ilkbahar başlıyor. Ekinoksla birlikte Türkiye’de geceler uzamaya, gündüzler ise kısalmaya başlayacak. Güney yarımküre ülkelerinde ise tam tersi bir süreç yaşanacak.