SON ZAMANLARIN POPÜLER KAVRAMLARI METAVERSE VE NFT NEDİR?

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, son zamanlarda kripto para ekosisteminde sıkça adını duyduğumuz metaverse ve NFT’ler üzerine bir metin hazırladı.

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, son zamanlarda kripto para ekosisteminde sıkça adını duyduğumuz metaverse ve NFT’ler üzerine bir metin hazırladı.

METAVERSE NEDİR?

Metaverse, öte evren anlamına geliyor ve son zamanlarda özellikle kripto para haberleri ve Bitcoin haberlerinde bu terimi sıkça duyuyoruz. Metaverse teriminin ilk olarak 1992 yılında Neal Stephens’ın Snow Crash adlı romanında geçtiği biliniyor. 

Metaverse’ün tam anlamı ile kullanılması ile birlikte koltuklarımızdan kalkmadan hayal edebileceğimiz her şeyi yapabileceğimiz ifade ediliyor. Bu noktada sanal gözlüklerin yani VR gözlüklerin hayatımızdaki yerinin de artacağı düşünülüyor.

Bunlara ek olarak metaverse alanının gelişmesi ile birlikte metaverse coin’ler de günden güne popüler hale geliyor. Şu anda CoinMarketCap verilerine göre en popüler metaverse coin’leri arasında; Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), Enjin (ENJ), Bloktopia (BLOK), The Sandbox (SAND), WAX (WAXP) ve Illuvium (ILV) yer alıyor. 

Özellikle Facebook’un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve Microsoft gibi büyük teknoloji firmalarının metaverse alanına adım atması ile birlikte metaverse coin’ler de büyük ilgi görüyor. Buna ek olarak metaverse coin’lerin fiyatlarında da yüzde 400’e varan artışlar yaşandığı ifade edilebilir. 

NFT NEDİR?

Non-fungible token (NFT), dilimize değiştirilemez token’lar ve nadirlik token’ları olarak çevrilebilir. NFT’ler ile sanıldığının aksine sadece sanat eserlerinin sahipliği değil ev tapularının ya da araba ruhsatlarının sahipliği de değiştirilemez bir şekilde sağlanabiliyor. 

Bu noktada CoinTürk adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi  NFT ve NFT Satın Al Google aramalarının sayısı yeni zirvelere ulaştı. Google aramalarındaki bu artış bireysel yatırımcıların NFT‘lere ilgisinin arttığına işaret ediyor.

Dolayısıyla NFT’lere olan ilgi günden günde artarak devam ediyor. Ayrıca NFT’ler ile metaverse’ünde bir arada hareket ettiklerini de belirtmek gerekiyor. Yani metaverse platformları, ekosistemlerinde yer alan ürünleri NFT’ler şeklinde kullanıcılarına sunuyor. Bu da iki ekosistemin büyümesinin birlikte devam edeceği yorumlarının yapılmasına sebep oluyor. 

Ancak yine de yatırımcılar bu alanın henüz çok yeni olduğunu unutmadan ve kesinlikle kendi araştırmaları doğrultusunda yatırımlarını gerçekleştirmelidir.