SON DAKİKA! HAFTANIN SON İŞ GÜNÜ DOLAR/TL GÜNE NASIL BAŞLADI?

Yeni ayın ilk günü olan 4 Aralık 2020 Cuma günü Dolar ve Euro’nun akıbeti insanlar tarafından merak konusu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı sonrası geçtiğimiz günlerde hareketlenme yaşayan dolarda son durum nedir? Peki, haftanın ilk iş günü Dolar ve Euro güne nasıl başladı? 4 Aralık Cuma Dolar ve Euro ne kadar, kaç TL? İşte 4 Aralık Cuma günü için piyasalardaki son durum…

Geçtiğimiz kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki koltuk değişimi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları piyasalarda ani bir düşüş yaşanmıştı. Dolar ve Euro’nun son yaşanan gelişmeler ışığında nasıl bir ivme kazanacağı merak konusu haline geldi. Son gelişmeler ışığında ise koronavirüs(kovid-19) için alınan yeni tedbirlerin gölgesinde Dolar ve Euro’da merak konusu olurken, Merkez Bankası, yeni Başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini yüzde 10.25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi.

BORSA 3 ARALIK’I YÜKSELİŞLE KAPATMIŞTI

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günü yüzde 0,40'lık yükselişle tamamladı. Endeks, 5,36 puanlık artışla 1.330,85 puanla kapanırken, toplam işlem hacmi 29,7 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,68 azalırken, holding endeksi de yüzde 0,87 değer kazandı.

ENFLASYON AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi 2020 yılı Kasım ayında aylık yüzde 2,30, yıllık yüzde 14,03 arttı. Yıllık enflasyon 2020 yılının zirvesine çıktı. Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 66.93 ile domates oldu. Endekste yer alan 418 maddeden, 322 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ BUGÜN BAŞLIYOR

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantı bugün gerçekleştirilecek. Toplantıya Bakanlık ev sahipliği yapacak. Mevcut asgari ücret 2.324 TL olarak uygulanıyor. 4 toplantının yapılacağı asgari ücret görüşmeleri sonrasında tutarı, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyonda işçi, işveren ve devlet kanadı 5 kişi ile temsil ediliyor.

AKTİF RASYOSU İÇİN GERİ SAYIM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı aldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak.

Kur sonrasında aktif rasyosu uygulamasının kaldırılmasıyla gerileme kaydetti. Ancak öğle sonrası işlemlerde düşüşünü geri alan dolar/TL yeniden yükselişe geçerek 8 seviyesini aştı.

MERKEZ BANKASI’NDA DEĞİŞİM

TCMB'nin Ekim toplantısından bu yana ekonomi yönetiminde köklü değişiklikler yaşandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 7 Kasım'da Murat Uysal TCMB başkanlığından alınarak yerine eski maliye bakanlarından Naci Ağbal atandı. Sonrasında ise Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı. Hafta başında yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atandı.

4 ARALIK CUMA DOLAR VE EURO NE KADAR, KAÇ TL?

Dolar/TL güncel piyasalarda 7.83’den işlem görürken, Euro/TL ise 9.52’den işlem görüyor.

HABER MERKEZİ