SON DAKİKA! HAFTANIN İLK İŞ GÜNÜ DOLAR/TL GÜNE NASIL BAŞLADI?

SON DAKİKA! HAFTANIN İLK İŞ GÜNÜ DOLAR/TL GÜNE NASIL BAŞLADI?

Geçtiğimiz kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki koltuk değişimi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları piyasalarda ani bir düşüş yaşanmıştı. Dolar ve Euro’nun son yaşanan gelişmeler ışığında nasıl bir ivme kazanacağı merak konusu haline geldi. Son gelişmeler ışığında ise koronavirüs(kovid-19) için alınan yeni tedbirlerin gölgesinde Dolar ve Euro’da merak konusu olurken, Merkez Bankası, yeni Başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini yüzde 10.25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi.

BORSA GEÇEN HAFTAYI YATAY KAPATTI

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,02’lik yükselişle tamamladı. Endeks, 0,02 puanlık artışla 1.330,87 puanla kapanırken, toplam işlem hacmi 28,2 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,25 değer kaybederken, holding endeksi ise 0,70 değer kazandı.

ENFLASYON AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi 2020 yılı Kasım ayında aylık yüzde 2,30, yıllık yüzde 14,03 arttı. Yıllık enflasyon 2020 yılının zirvesine çıktı. Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 66.93 ile domates oldu. Endekste yer alan 418 maddeden, 322 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

TBMM'DE BÜTÇE MARATONU BUGÜN BAŞLIYOR

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 7 Aralık Pazartesi günü Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacak. Bütçe takvimine göre, 2021 yılı bütçe görüşmeleri kesintisiz 12 gün sürecek ve 18 Aralık tarihinde tamamlanacak. Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.

ASGARİ ÜCRET İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME TARİHİ NETLEŞTİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücreti belirlemek için yapılacak toplantıların tarihlerini açıkladı. Bakan Selçuk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “2021 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’muzun II. Toplantısı @Tisk_kurumsal ev sahipliğinde 15 Aralık’ta, III. Toplantı ise @turkiskonf ev sahipliğinde 22 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sürecin çalışanlarımız, işverenlerimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” demişti.

AKTİF RASYOSU İÇİN GERİ SAYIM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı aldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak.

Kur sonrasında aktif rasyosu uygulamasının kaldırılmasıyla gerileme kaydetti. Ancak öğle sonrası işlemlerde düşüşünü geri alan dolar/TL yeniden yükselişe geçerek 8 seviyesini aştı.

MERKEZ BANKASI’NDA DEĞİŞİM

TCMB'nin Ekim toplantısından bu yana ekonomi yönetiminde köklü değişiklikler yaşandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 7 Kasım'da Murat Uysal TCMB başkanlığından alınarak yerine eski maliye bakanlarından Naci Ağbal atandı. Sonrasında ise Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı. Hafta başında yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atandı.

7 ARALIK PAZARTESİ DOLAR VE EURO NE KADAR, KAÇ TL?

Dolar/TL güncel piyasalarda 7.81’den işlem görürken, Euro/TL ise 9.48’den işlem görüyor.

HABER MERKEZİ