SON DAKİKA DOLAR/TL YENİ GÜNE NASIL BAŞLADI?

Yeni ayın ilk günü olan 2 Aralık 2020 Çarşamba günü Dolar ve Euro’nun akıbeti insanlar tarafından merak konusu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı sonrası geçtiğimiz günlerde hareketlenme yaşayan dolarda son durum nedir? Peki, haftanın ilk iş günü Dolar ve Euro güne nasıl başladı? 2 Aralık Çarşamba Dolar ve Euro ne kadar, kaç TL? İşte 2 Aralık Çarşamba günü için piyasalardaki son durum…

Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki koltuk değişimi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları piyasalarda ani bir düşüş yaşanmıştı. Dolar ve Euro’nun son yaşanan gelişmeler ışığında nasıl bir ivme kazanacağı merak konusu haline geldi. Son gelişmeler ışığında ise koronavirüs(kovid-19) için alınan yeni tedbirlerin gölgesinde Dolar ve Euro’da merak konusu olurken, Merkez Bankası, yeni Başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini yüzde 10.25'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Banka tüm fonlamanın haftalık repodan yapılmasına karar verdi.

MERKEZ BANKASI’NDA DEĞİŞİM

TCMB'nin Ekim toplantısından bu yana ekonomi yönetiminde köklü değişiklikler yaşandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 7 Kasım'da Murat Uysal TCMB başkanlığından alınarak yerine eski maliye bakanlarından Naci Ağbal atandı. Sonrasında ise Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa ettiğini açıkladı. Hafta başında yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atandı.

AKTİF RASYOSU İÇİN GERİ SAYIM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı aldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak.

Kur sonrasında aktif rasyosu uygulamasının kaldırılmasıyla gerileme kaydetti. Ancak öğle sonrası işlemlerde düşüşünü geri alan dolar/TL yeniden yükselişe geçerek 8 seviyesini aştı.

BORSA 1 ARALIK’I YÜKSELİŞLE KAPATMIŞTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,25 değer kazanarak günü 1.325,29 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 41,71 puan artarken, toplam işlem hacmi 30 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4,31, holding endeksi yüzde 3,51 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 9,04 ile ulaştırma oldu.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle dünya genelinde artan kısıtlamalar ve vaka sayılarındaki artışa rağmen ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri ve risk iştahındaki artışla birlikte küresel pay piyasalarında alıcılı bir seyrin izlendiğini belirtti.

YARIN ENFLASYON AÇIKLANACAK

Yeni haftanın en önemli verilerden biri ise perşembe günü açıklanacak. TÜİK enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşacak. TÜFE’de 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,13, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,74 artış gerçekleşmişti.

2 ARALIK ÇARŞAMBA DOLAR VE EURO NE KADAR, KAÇ TL?

Dolar/TL güncel piyasalarda 7.82’den işlem görürken, Euro/TL ise 9.45’den işlem görüyor.

HABER MERKEZİ