Sokaktaki ‘çığlık’ sonunda duyuldu

Lider Gazete’nin gündeme getirdiği bankamatiklerin önünde yaşayan ve şizofreni hastası olduğu öğrenilen Sibel Baltacıbaşı, polis ekipleri tarafından önce karakola ardından hastaneye sevk edildi. Baltacıbaşı’nın tedavi durumuna hastane heyetinin vereceği sağlık raporu sonucuna göre karar verilecek.

Lider Gazete’nin gündeme getirdiği Antalya’da eski hostes olduğu öğrenilen ve yıllar önce şizofreni tanısı konulan 60 yaşındaki Sibel Baltacıbaşı bir süredir sokaklarda yaşamını sürdürüyordu. Hastalığının ilerlemesi sonucu evinde çeşitli varlıklar görmeye başlayan yaşlı kadın, kendini güvende hissetmek için Muratpaşa ilçesindeki Metin Kasapoğlu Caddesi üzerindeki kameralarla çevrili bankamatiklerin önünde yaşamaya başladı. Yaşlı kadının durumu bir yandan mahalle halkını diğer yandan da çevre esnafını tedirgin ediyordu. Sokakta yatıp kalkan kadın bahçe musluklarından duş almaya hatta kıyafetlerini dahi yolun ortasında yıkamaya başlamıştı.


LİDER GAZETE SAYESİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ

Antalya Valiliği de bu duruma sessiz kalmayarak yaşlı kadının tedavi olması için süreci hızlandırdı. Polis ekipleri tarafından kaldığı yerden alınan kadının önce karakola ardından da kurul raporu alınması için hastaneye götürüldüğünü belirten Baltacıbaşı’nın vasisi Avukat Baykal Koçum, “Lider Haber’e çok teşekkür ediyorum. Sizin hassasiyetiniz ile işler çözüm noktasına geldi. Çünkü biz epeydir yetkili kurumlara derdimizi anlatmaya çalışıyoruz ama bürokside işler ağır ilerliyor. Sizin haberinizden sonra Valilik de işlerin hızlandırılmasını sağladı. Polis ekiplerinin harekete geçmesi, hastaneye sevkinin sağlanması ve raporun alınması hususunda hızlı hareket edildi. Sibel ablanın tedavisi için önce Sulh Hukuk Mahkemesinden bir karar alınması gerekiyordu. Biz o karar için dilekçeyi verdik. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi, Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğüne tedavinin yaptırılabilmesi için sağlık kurulu raporu alınması gerektiğine ilişkin bir yazı yazdı. Bunun üzerine Sibel ablayı alıp hastaneye götürdük. Şu anda sağlık kurulu raporunu bekliyoruz. Sonrasında büyük ihtimalle psikiyatri servisinde tedavisi yapılacak” dedi.


HEYET RAPORUNA GÖRE KARAR VERİLECEK

Sibel Baltacıbaşı’nın hastanenin ardından tekrardan kaldığı bankamatiklerin önüne gittiğini söyleyen Koçum, “Sibel ablanın rapor için son bir heyete çıkması gerekiyordu ancak öğleden sonra heyet çalışmıyor diye işler 26 Eylül salı gününe kaldı. Mahkemenin tespitini istediği birtakım hususlar var. Akli dengesinin akıllıca yaşam sürdürmesine yeterli olup olmadığı ve yeterliyse ne ölçüde bir yaşama izin verdiği gibi birtakım unsurlar değerlendiriliyor. Raporlarda alınacak cevaplarda başkaları için de yaşamı tehlikeye atacak bir durum varsa direkt kendisinin iradesi alınmaksızın bir psikiyatri servisinde tedavisine başlanacak. Normal prosedüre kalsa bu süreç 1 veya 2 ayı bulabilirdi. Sizlere de işlerin hızlanmasına vesile olduğunuz için bir kez daha teşekkür ederiz. Sayenizde umarım Sibel ablayı sağlığına kavuşturacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.