SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI MANAVGAT HALKINI ÇİFTÇİ YAPTI!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve turizmin kapalı olması, Manavgat halkını çiftçiliğe ve hayvancılığa yönlendirdi. 1 Mart-31 Aralık 2019 tarihleri arasında Ziraat Odasından 315 kişi çiftçilik belgesi alırken, 2020 yılının aynı döneminde bu sayı bin 173’e yükseldi. Sokağa çıkma yasağı sürecinde güvenlik güçlerinin kontrol yaptığı araç sürücülerinin yüzde 80-90’lık bölümünün çiftçi belgesi sahibi olduğu gözleniyor. Birçok kişinin çiftçilik ve hayvancılıkla uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen sırf sokağa çıkma yasağını delmek amacıyla belge aldığı bildirildi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma yasağı, Manavgat’ta çok sayıda insanın çiftçiliğe ve hayvancılığa yöneldiğini gözler önüne seriyor. Emniyet güçlerinin yaptığı denetimlerde durdurularak kimlik kontrolü yapılan araç sürücülerinin yüzde 80-90'lık bölümünün çiftçi belgesi sahibi olduğu gözleniyor.

Ziraat Odası önünde çiftçilik belgesi için tarihte ilk kez kuyruk oluşurken, 1 Mart-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Manavgat Ziraat Odası’ndan 50 TL ödeyerek çiftçilik belgesi alanların sayısının bin 173 olduğu bildirildi. Bu sayının 2019 yılında ise sadece 315 olması Manavgat halkının çitçiliğe ve hayvancılığa yöneldiğini gözler önüne seriyor.

ASIL AMAÇ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA SOKAKTA OLMAK

Diğer taraftan çiftçilik belgesine bu kadar yoğun talebin, birçok kişinin sokağa çıkma yasağını delmek ve yasakta istediği yere gidebilmek amacından kaynaklandığı belirtildi. Denetim noktalarında çiftçi belgesinin ibraz edilmesi durumunda belge sahibine ceza uygulanmadığı gibi araç içerisinde bulunan diğer kişiler de sorgulanmıyor.

EVİ VE TARLASI ARASINDA GİDİP GELEBİLMELİ

Çiftçilik belgesinin amacı dışında kullanıldığını belirten bazı yetkililer, belge sahibinin sadece ikameti ve tarlası arasında gidip gelebileceğini, bunun dışında sokağa çıkması durumunda yasal işlem uygulanması ve belgenin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

HABER MERKEZİ