Soba ustası 41 yıldır baba mesleğini sürdürüyor
Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki son soba ustası Ali Hun, babasından devraldığı zanaatını 41 yıldır özveriyle devam ettiriyor.

Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki son soba ustası Ali Hun, babasından devraldığı zanaatını 41 yıldır özveriyle devam ettiriyor.
Çocuk yaşlardan itibaren soba atölyelerinde babası ve ağabeyi ile çalışmaya başlayan Hun, gün geçtikçe işinde ustalaştı.
Babasının çeyrek asır sürdürdüğü sobacılık mesleğini 17
yaşında devralan Hun, Eğirdir Sanayi Sitesi'ndeki dükkanında kaybolmaya yüz
tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Hun, babasının 1958'de soba atölyesi dükkanını açtığını ve
1984 yılına kadar sürdürdüğü mesleğini oğullarına devrettiğini söyledi.
Gelişen teknoloji nedeniyle mesleğinin bitmek üzere olduğunu
ve ilçedeki son soba ustasının kendisi olduğunu belirten Ali Usta, "Doğal
gaz, kalorifer çıkınca sobacılık öldü. Eski rağbet yok, bu saatten sonra da
çırak yetiştirmenin anlamı yok." dedi.
SOBA TAMİRATI DA
YAPIYOR
Ali Hun, sobacılık yaparak iki evlat büyüttüğünü,
çocuklarından birinin Isparta'da diğerinin ise Antalya'da sağlık sektöründe
hizmet verdiğini ifade etti.
Köylerden ilçe pazarlarına gelen yerel halka açtıkları sergi
ile çeşitli ürünlerinin satışını yaptıklarını anlatan 58 yaşındaki Hun,
"Ağabeyim pazarlara çıkıyor, köylülerin eksikleri varsa sobadır, kovadır,
soba borusudur onları karşılıyor. Bunun yanında çeşitli sobaların tamiratlarını
ve göbek değişimini yapıyoruz. Sobanın taban sacı, döküm kapakları kırılırsa
onları kaynatıyoruz. Gelenleri geri çevirmemek için her türlü tadilatı yapmaya
çalışıyoruz." diye konuştu.
Hun, ayrıca 1960'lı yıllardan kalmış antika olan,
hurdacılara düşen sobaları da restore ederek hayata döndürebildiği, tekrar
faaliyete geçirebildiğini de dile getirdi.
AA
Lider Haber TV’de Murat Er’in hazırlayıp sunduğu programa konuk olan TÜKONFED Başkanvekili Avukat İbrahim Güllü, bakanlığını site yöneticiliği için sertifika yeterlilik belgesi gibi bir uygulama getireceğini ifade ederek, “Keyfi yönetimler artık sona erecek. Yani işin eğitimini alan, bu işin belgesi olan, sertifikası olan kişiler yönetim hizmetini yapabilecekler” dedi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde hava sıcaklığının 20 dereceye çıktığı Mart ayında yerli ve yabancı turistler dünyaca ünlü Kleopatra plajına indi.
AK Parti Alanya İlçe Teşkilatı geleneksel "Gönül Sofrası" iftar programı düzenledi.
Ülkü Ocakları Kaş İlçe Başkanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Şehit ailelerini ziyaret ederek, şehit annelerinin günlerini kutladı.
Isparta'da Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastası 16 yaşındaki Görkem Efe Şengün'ün tedavisi için başlatılan yardım kampanyası sürerken, dolandırıcıların kampanyaya zarar verdiği ortaya çıktı.
Sanatçı Tuğba Özay, geçtiğimiz yıllarda kaybettiği babası şair ve yazar İlhan Özay adına Manavgat'ta oluşturduğu hatıra ormanına buynuz, defne, badem ve zakkumdan oluşan 2 bin adet fidan dikti.
Antalya’da 8 Mart Dünya Kadınları Günü nedeniyle düzenlenen etkinlik ve programlarda görev alan kadın polislere müdür ve amirleri tarafından karanfil vererek Kadınlar Günü’nü kutladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlik kapsamında, kadınların el emeği göz nuru eserlerinin yer aldığı serginin açılışını gerçekleştiren Vali Hulusi Şahin, Kadın Karavancılar Türk Halk Müziği Topluluğu konserini dinledi.
Lider Medya Antalya ailesi, Ramazan’ın bereketli atmosferinde iftar sofrasının sıcaklığında bir araya geldi. Geleneksel hale gelen iftar yemeği, Antalyaspor Stadyumu’nun gölgesinde yer alan, Meşhur Dönerci Aydın Usta'da gerçekleşti. Yemeğe katılım gösteren Lider Medya çalışanları, keyifli bir akşam geçirerek birlik ve beraberliklerini pekiştirdi.
Antalya'da bir kadın, Dünya Kadınlar Günü'nde felci eşinin sakal tıraşını yaparken görüntülendi. O anları kayda alan kişi, "Bu kadınların hakkı ödenebilir mi" diyerek duygularını dile getirdi.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz