ŞİZOFRENİNİN NEDENLERİ

Şizofreninin nedeni kesin olarak bilinmemektedir, Araştırmacılar şizofreni gelişiminde rol oynayan şu  faktörleri açığa çıkarmıştır;

•             Genetik (kalıtım): Şizofreninin ebeveynden çocuğa geçme olasılığı vardır.

•             Beyin kimyası: Şizofreni hastalarında beyindeki belirli kimyasallarda bazı dengesizlikler vardır.

•             Beyin anomalisi: Yeni araştırmalar şizofreni hastalarında anormal beyin yapısı ve fonksiyonu saptamıştır.

•             Çevresel faktörler: Araştırmalar viral enfeksiyon, zayıf sosyal etkileşimler veya yüksek stresli durumlar gibi sosyal faktörlerin kalıtımsal olarak şizofreniye meyilli insanlarda hastalığı tetikleyebildiğini göstermiştir.

***

Şizofreni genellikle buluğ çağı ve gençlik dönemlerinde bedende hormonsal ve fiziksel değişiklikler oluşurken yüzeye çıkar.

Şizofreninin Tedavisi:

Şizofrenin tedavisinde psikiyatrik müdahale, ilaç tedavisi gereklidir. İlaç tedavisi şizofreni hastalığında görülen belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlar.

***

İlaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olurken, çeşitli psikososyal tedaviler de hastalıkla ilgili davranışsal, psikolojik, sosyal problemlerde hastaya faydalı olabilir.

***

Terapi yoluyla hastalar semptomlarını kontrol etmeyi, erken uyarı işaretlerini fark etmeyi ve nüksetmeyi önleyici bir plan yapmayı öğrenebilirler.

***

Kitaplar ve filmler çoğunlukla şizofreni hastalarını tehlikeli ve vahşi olarak yansıttıkları görülmektedir. Oysa bu her zaman geçerli bir durum değildir.

***

Çoğunlukla çevrelerinden uzaklaşmayı ve yalnız olmayı tercih ederler, fakat hastalığın yanında madde veya alkol bağımlılığı olanlar tehlike ve şiddet içeren davranışlarda bulunabilir.

***

Öte yandan şizofreni hastaları kendilerine zarar verebilir. Şizofreni hastaları arasında genç yaşta ölümün birinci nedeni intihardır. Doğru tedaviyle şizofreni hastaları psikiyatri hastaneleri yerine, aileleriyle veya toplum içinde üretici bir hayat yaşayabilirler.