SİZ BİRLİKTE YAPTINIZ BU ULAŞIM ZAMMINI

Antalya’da kent içi toplu ulaşıma dün sabahtan geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında zam yapıldı. CHP’nin koltukta oturduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) otobüsçülerin zam talebine boyun eğdi.

Yeni zam ile 3.65 TL olan tam bilet 4.10 TL'ye, 2.10 TL olan öğrenci bileti 2.40 TL’ye, 3.15 TL olan emekli bileti, 3.65 TL’ye çıktı. Aktarma fiyatları ise, 1 TL olarak belirlendi.

Bu rakamlarla neredeyse Türkiye’de bir numaraya oturduk. Çünkü İstanbul gibi bir şehirde bilet 4.25 TL, öğrenci ise 1.95 TL. Bu rakamlara göre mesafeleri göz önüne alırsak ne demek isteğim ortada.

Peki toplu ulaşıma zam kararı şok etkisi yaptı mı? Yapmadı desem yalan olur, dar gelirliye hakaret olur. Peki “Bu karardan memnunumsunuz Antalya desem cevabınız ne olur?” Bunu kestirmek çok da zor değil. Ama memnun olan bir kesim var ki o da sayıları 600’ü bulan otobüs sahipleri.

Benim bildiğim uzun süreden beri otobüs sahiplerinin çeşitli bahaneler öne sürüp Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i zam için köşeye sıkıştırdığı idi. Kimi zaman eylem kimi zaman kontak kapama tehdidi gibi!

Yahu bu memlekette sadece otobüsçü esnafımı zarar etti bu pandemi döneminde? Hayır. Zaten virüsten milletin anası ağlamış. Bir de yaptıkları şu zamma bir bak. El insaf. Ben Muhittin Böcek’i Konyaaltı Belediye Başkanı olmadan önce tanımış, onunla nasıl gururlanmış, nasıl sevmiş, nasıl kucaklamıştım. Ama şimdilerde pişman olmaya başladım.

Nasıl insancıl, nasıl mütevazı bir kişilikti. Konyaaltılıları o dönem bağrına basıyor ve onları yüceltiyordu. Sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Ve o benim tanıdığım Böcek gitti, yerine bambaşka bir Böcek geldi.

Bana göre hem kendine, hem Antalya’ya yazık etti. Ortada Mustafa Akaydın gibi kötü bir yönetim örneği varken, bile bile ladese düştü. Yahu arkadaş, sen mesleğin içinden gelen birisi olarak bu otobüsçülerin blöflerini nasıl yedin, nasıl boyun eğdin bunlara. Oysaki bu halktan senden işi bilen biri olarak kendilerini savunmanı haklarını korumanı beklerdi.

Ama öyle olmadı. “Bizbirlikteyaparız” diye geldin fakat bunu unutup zammı “Sizbirlikteyaptınız” a getirdin. Şimdi düşün bir asgari ücretlinin aylık ulaşım giderini. Sen düşünme Böcek efendi. Bu halk hele hele dar gelirli zamanı gelince düşüncelerini açık ve net söyleyecektir. Ama o zaman otobüs çoktan kaçmış olacaktır.

BELEDİYE ÖZÜNE DÖNMELİ

Şimdi hep birlikte şöyle büyükşehirlerin toplu taşıma işlerine bir bakalım. Kim bu işi kendisi yapıyor kim hala böyle halk otobüsleri veya dolmuşlarla uğraşıyor? Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Kayseri benim bir çırpıda sayabileceğim iller. Yani bu ulaşım işini kendileri yapıyor. Peki Antalya yıllardır niye kendisi yapmıyor?

Esas bu işin sorumluluğu toplu ulaşımın bir kamu hizmeti olarak görmeyen beceriksiz yönetimdedir. Kendisine dolmuşçuluktan geldiğini söyleyen Başkan 3 yıldır yönetimde ama  yapması gerekenleri bir türlü yapmadı.

Elinde çok iyi imkanlar olduğu halde otobüsleri kiralayıp kendi çalıştırma yöntemine gitmedi. Sosyal demokrat uygulamaları hayata geçirmedi. Bırakın özel otobüsleri kendi elindeki otobüsleri ve tramvayı rasyonel olarak işletemedi.

Çünkü bunlar halkçılık edebiyatı yapıp gerçekleri ve ulaşımın bir kamu hizmeti olduğunu unuttular. Peki bu ucube sistemi ve yapılan zamları acaba Ulaşım A.Ş. yönetiminde yer alan sözüm ona halkçı ve halkını savunanlar içine sindirebiliyorsa söyleyecek başka sözüm yok. Zaten hepiniz birlikte yaptınız öyle değil mi?

YÜZÜ TUTMAYINCA ‘AK’LANDI

Hafta sonunda Kadim Şehir Elmalı’da yapılacak olan 669’ncu Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri için son tura girildi. Davetiyeler dağıtıldı. Ama bir eksikle. Aşk skandalının kahramanı Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, yüzü tutmadığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet kanadını davet edemedi.

Yerine Güreş Ağası Muammer Ak’ı devreye soktu. Tabi kendisi makamlara kabul edilmeyeceği korkusunu yaşadığı için davetiyeleri onun aracılığı ile devletin üst kademelerine ulaştırdı. Bir nevi Başkan Öztürk kendisini ‘AK’ lamaya çalıştı. İyi ki AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Ak güreş ağası.

Ya Ağa Muammer Ak olmasaydı ne yapacaktı? Vallahi bu kıvrak zeka ile bir çare bulurdu ama aşk skandalı gibi onu da eline yüzüne bulaştırıp Kadim Elmalı’yı iyice rezil ettirdi!

ANTALYA’DA NEDEN OLMASIN

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST için Antalya’dan çok yerinde bir talep geldi. Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz bu organizasyona talip olduklarını açıkladı.

TEKNOFEST,  bu yıl İstanbul’da 21-26 Eylül’de yapılacak. Festivale 81 il ve 84 ülkeden 20 bin 197 takım, ve 100 bin genç katılıyor.

Şimdi bu rakamlara baktığımız zaman Sayın Yavuz’un talebi destek ve kabul görürse Antalya 2022’de bu yılki turist sayısını 4’e katlar. Antalya’ya daha fazla yatırım gelir.

İşte bende diyorum ki çok masum görünün bu talep hemen desteklenmeli. Hem ATSO hem de ATAV tarafından. Hatta yereldeki tüm dinamikler ve STK’lar ile. İşte tanıtımsa tanıtım fırsatı. Yeni sezona bomba gibi bir giriş yapalım.