SİYASETTE DE BİR ŞEYLER DEĞİŞMELİ

Sözleri Ali Mamaraşlı, bestesi İbrahim Tatlıses’e ait olan ‘Yetiş ya Muhammed yetiş ya Ali’ isimli bir şarkı var. Bir döneme damgasını vuran bir eser. Aslında günümüzde bangır bangır söylenmesi gereken bir şarkı.

Şarkının ilk dörtlüğünde, “İnsanı insandan ayırıyorlar / Bu sizden bu bizden kayırıyorlar / Dört kitap ne diyor anlamıyorlar / Ortalık karıştı düzen bozuldu / Yetiş ya Muhammed, yetiş ya Ali...”

İnanın günümüz siyasetinde de aynen böyle oldu. Şarkının manalı ve anlamlı sözlerinin tamamını al bugünkü siyasete monte et ‘CUK’ diye oturur. Siyaset ve siyasetçide ne düzen kalmış, ne ilke, ne de ahlak!

Gelin ‘Parti nedir? Partinin görevi nedir? Siyaset nedir? Siyasetçi nedir?’ sorularının cevabına bir bakalım. 

Parti; yurt sorunları ve ülkenin yönetimi konusunda ortak bir düşünce ve amaç çevresinde toplanan kimselerin oluşturduğu, anayasaya ve yasalara göre kurulmuş siyasal örgüt. Partinin görevi; siyasal partilerin bilinçli ve temel amacı, hükûmet mekanizmasını denetlemek üzere kamu görevine tek başına ya da başkalarıyla ortak olarak kadrolar yerleştirmek ve onları görevde tutmaktır. Siyaset veya politika ise gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin ilişkilendirildiği bir dizi faaliyeti ifade eder. Siyasetçi; halkın temsilcisi olarak kamu hizmeti sunan ve politik arenada aktif rol alan kişidir. Toplumun ihtiyaçlarına uygun politikaları geliştirerek, toplumsal refahı artırmak ve kamusal hizmetleri yönetmek için çalışırlar…”

“Günümüzde bu ilke ve kurallar var mı, uyuluyor mu” derseniz cevabı kocaman HAYIR olur. Çünkü bu mecrada AT İZİ İT İZİNE KARIŞMIŞ durumda. Bir başka deyişle, siyaset kurumu çürümüşlüğün tuzağına düşmüş durumda. Ne ideoloji, ne dava, ne omurga, ne ilke, ne de düzen yok artık!

Benim birkaç haftadır gündeme getirdiğim ilkelerin nasıl ayaklar altına alındığını önceki akşam partilerin meclis üyesi listelerini seçim kurullarına vermeleri ile bir kez daha gördük.

Neler olmadı ki? CHP Muratpaşa Belediye Meclis üye listesinde İlçe Başkanı Hasan Şahin son dakika değişikliği yaptı. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı M. Gül Çiftçi Binici ve Ensar Aytekin imzalı 40 kişilik asil ve 5 kişilik kontenjanın yer aldığı listede değişikliğe gidildi. Listenin birinci sırasında yer alan Önder Kurnaz’ın adı çizilerek yerine Erkan Çelik’i, 9’uncu sırada yer alan Mustafa Düzenli’nin yerine Murat Öztınar’ı, listenin 15’inci sırasında yer alan Hüseyin Eroğlu’nun yerine ise Özcan Yılmaz yazıldı.


Sonra Şahin görevden alındı; düzen bozuldu, ortalık karıştı. Kurnaz, Düzenli ve Eroğlu’nun tekrar listeye dahil edilip edilemeyeceği muamma ve tartışma konusu oldu.

Benim edindiğim bilgiye göre, bu üç ismin tekrar listeye girebilmeleri için kanunen yapılabilecek tek şey, “Yerlerine yazılan isimlerin istifa ettirilip tekrar listeye dahil edilebilmesi ve bunun için de 2 Mart’a kadar süreleri var.” Eksikler için ise bugün 17.00 son!

CHP Kepez Belediye Meclis üye listesinde yaşanan sıkıntılar parti içine de yansımış. AK Parti Kepez Belediye Başkan Aday Adayı Rüştü Peker, CHP’den 2’nci sıra meclis üye listesinde.  AK Parti’nin Kepez Belediye Meclis üye listesinde de CHP’li Servet Yıldız ile Eren Kurt’un kontenjan sırasında yer alması dikkat çekiyor. Ha birde İYİ Partili Ahmet Aydın’ın CHP’den Konyaaltı Meclisine aday gösterilmesi!

Ben sadece merkezi yazdım. Daha var mı? Olmaz mı? Düne kadar yan yana bile gelmeleri mümkün olmayanlar, cumhurbaşkanına hakaret edenler, ailesi boyu FETÖ’cü olanlar, ilkesizler, omurgasızlar, zıt ideolojilerin temsilcileri parti listelerinde yer alıyor.

Bir iş bilmezlik ve omurgasızlık da CHP Korkuteli’de aday belirleme sürecinde yaşanmıştı. MHP’li olmasına rağmen CHP’den Korkuteli Belediye Başkan Aday Adayı olan Hasan Can Caran aday olamadı. Bir dava dosyası nedeniyle YSK adaylığını reddetti. Yerine ise Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin SP’li Mehmet Manavoğlu aday gösterildi.


Kim nerede, hangi davanın temsilcisi belli değil. Dava adamlığı hak getire. Yaşanılanlara bakınca herkes rant peşinde, kendi derdinde. Yazımın başında yazdıklarımla asla örtüşmeyen işler bunlar.


Bundan dolayıdır ki artık ‘SİYASETTE DE BİR ŞEYLER DEĞİŞMELİ’ Aksi halde birlikte “ORTALIK KARIŞTI DÜZEN BOZULDU / YETİŞ YA MUHAMMED, YETİŞ YA ALİ…” şarkısını söylememiz gerekecek.