SİYASET YELKENLERİ 2023’E DOĞRU FORA!

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine daha bir yıl var. Ancak 2022’nin daha ilk yarısı dolmadan siyaset kazanı kaynamaya başladı. Bazı partiler 2023’e doğru yelkenleri açtı.

Hani ‘Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü’ misali limandan erken kalkıp yok almak isteyenler var. Bunlardan biri de CHP Antalya İl Yönetimi!

Geçen hafta CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz ve İl Başkan Yardımcısı Yıldıray Veltan öncülüğünde hem il yönetimi hem de bir grup partili (45-50) Ankara’ya gitti.

Öyle acil bir konu görüşmesi falan değil. 4 gün 3 gece konaklamalı, genel merkez ve TBMM gezisi. Zaten ‘Egemenlik Haftası’ydı ya. Çocuklar gibi şen olup gezip, yiyip içtiler.

Öyle eski TBMM’yi değil yenisini gezip, orada boy gösterip, ardından da Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’na öylesine bir uğrayıvermişler. ‘Yarım elma gönül alma’ misali.

Yalnız, nereye gittilerse ne yaptılarsa (yeme içme hariç) adım attıkları her yerde bol bol fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştı CHP yönetimi. Çalışıyor görüntüsü vermek için.

Zaten CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Çetin Osman Budak ve Rafet Zeybek ile bol bol fotoğraf çektirmeleri buna delalet. Fakat meselenin aslının ne olduğunu anlamaya çalıştım.

Ne için gidildi, kim için gidildi, bir sorun mu vardı da Kılıçdaroğlu’na onu anlatmaya gittiler diye sorguladım. Öyle ortada aman aman bir şey olmadığını öğrendim.

Sadece 2023 öncesi bir PR çalışması olduğunu öğrendim. Çünkü CHP İl Başkanı Cengiz dahil hem mevcut vekiller hem de bazı yöneticiler listeye girmek için düğmeye basmış!

Lafın özü, CHP Antalya İl Yönetimi, 2023 seçimi öncesi yelkenleri erken fora etmiş gibi. Tabi Millet İttifakı’nın diğer üyesi İYİ Parti’de boş durmuyor bu ortamda.

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, iyiden iyiye milletvekili adayı olduğunu hissettiriyor. CHP’de siyaset yaptığı dönemde bir baltaya sap olamamıştı belki burada olur.

Başaran, geçenlerde Genel Başkan Meral Akşener'in Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’na yaptığını örnek alıp il yönetiminde operasyon yapmış. Teşkilatı kendine bağlamış!

İYİ Parti Antalya İl Yönetimi’ndeki jet operasyon sonucu Teşkilattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bülent Erol, görevden alınmış. Başaran, önündeki ilk engeli kaldırmış.

Bakalım 2023 seçimlere adım adım yaklaşırken erken açılan yelkenler kimi hangi deryaya götürecek birlikte göreceğiz.

ALAN EL VEREN ELİ GÖRMESİN

Bizim dinimiz çok hassastır. Özellikle yardım konusunda. Mübarek Ramazan ayında yardımlaşma arttığı için ‘Alan el veren eli, veren el alan eli görmeyecek’ kurulanına dikkat etmemiz gerekiyor.

Geçen cuma günü Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu, Lider Haber’de yayınlanan Turuncu Koltuk programında canlı yayın konuğum oldu.

Başkan Göksu, Osmanlı geleneği olan ZİMEM DEFTERİ ile bakkaldaki veresiye defterini satın aldıklarını ihtiyaç sahiplerinin borcunu kapattıklarını açıkladı.

Göksu, dernek üyelerinin değil, tüm iş adamlarının katkılarıyla yapılan bu uygulamayla ihtiyaç sahiplerine aynı zamanda gıda kolisi yardımı da yaptıklarını anlattı.

ZİMEM DEFTERİ uygulamasının herkese örnek olması gerektiğini belirten Başkan Göksu, “Bu bir Osmanlı geleneği, çok naif bir düşünce. Geleneği devam ettiriyoruz” dedi.

Ne kadar güzel bir uygulama. Her gün onlarca işadamı, mahalle muhtarları ile bakkalları dolaşıp garibanların veresiye yazdırdıkları defterleri satın alınıyor. Garibanın borcunun bulunduğu sayfa yırtılıp çöpe atılıyor.

Ne ihtiyaç sahipleri ne de ona el uzatan işadamı birbirlerini görmüyor, tanımıyor. Ramazanın son haftasındayız. Bırakın şu şaşalı iftarları da bu tür işlere vesile olun beyler, bayanlar!

Çünkü çok hayırlı bir çalışma.

TARİH YERİNDE GÜZELDİR

Antalya Tanıtım Vakfı, kentin tarihi ve kültürel mirasıyla ön planda olması amacıyla 'Eserler ait olduğu yerde güzeldir' projesi başlatmıştı. Özellikle çalınan eserleri geri getirme adına.

Hatta bu konuda imza kampanyası bile açılmıştı. Hakikaten tarihi eserler öyle veya böyle yerinde güzel duruyor. Yerinden oynatıldı mı özelliği kaçıyor.

Elmalı’daki tarihi Tahıl Ambarı’ndan biri yerinden kaldırılarak ‘Kırkambar Projesi’nin tanıtımı kapsamında Karaalioğlu Parkı’na getirilip sergilenmeye başladı.

Sözde kültürel miras tanıtımı yapılıyormuş! Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı kapsamında desteklenen bir çalışmaymış birde.

Yahu bir taraftan ‘Eserler yerinde güzeldir’ diye çalışma yapacağız diğer taraftan da tarihi bir eseri yerinden oynatıp, kamyona yükleyip şehrin göbeğine getirip sergileyeceğiz.

İnan bu olay bana akıl tutulması gibi geliyor. Bunu böyle yapacağınıza insanları otobüslere doldurup Elmalı’ya götürüp tarihi ambarları tanıtsaydınız daha hayırlı olurdu inanın.

Çünkü bir eser ancak yerinde güzel durur. Ayrıca o ahşap eser bulunduğu yerin iklim ortamına göredir. Şehrin göbeğinde zarar görmeyeceğini kimse garanti edemez.

GÜZEL BİR ÇALIŞMA

Hafta sonunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla her yer cıvıl cıvıl rengarenkti. Bazı belediyeler ünlü sanatçıları getirip halka konser verdirdi.

Bana göre böyle milli bayramlarda konser işleri halkın parasını çarçur etmekten öte gitmiyor. Bunların yerine çocuklara özel programlar yapılması daha doğru olurdu kanaatindeyim.

İşte buna örnek vereceğim bir çalışma Antalya’nın en batı ucundaki Kaş’tan geldi. Kaş Belediyesi, ilçedeki 15 bin çocuğa sokak sokak dolaşarak oyuncak dağıtmış.

Bana göre alkışlanacak bir çalışma. Çünkü çocuklar iki kez bayram yapmış. Helal olsun Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş ve ekibine.