SİYASET SÖRFÜ

Öncelikle mesleğe başladığım ilk yıllarımda Olay Gazetesi’nde ilk Yazı İşleri Müdürlüğü’mü yapan İsmail Kömür ağabeyin vefatını üzüntüyle öğrendim. Mekanı cennet olsun. Eşine ve biricik kızı Gülşah’a sabırlar diliyorum.

 ***

Haydi bu gün biraz siyasi sörfe yapalım.

***

Erken seçim beklentilerine, erkenden seçim senaryoları başladı bile.

 ***

Önce Ak Parti’den başlayalım.

***

Ak Parti’nin görünürdeki büyükşehir aday adayı şimdilik sadece Hakan Tütüncü görünüyor. Tütüncü, başkanlık seçimleri “Uzun bir maratondur” diyerek önceki iki dönemini geçelim, son 3 yıldır hiç dur durak bilmeden koşuyor, insanlarla bire bir temas halinde.

***

Her gece bir-iki Antalyalının evine misafir oluyor. Birisinde yemek yiyor, diğerinde çayını içiyor. Bir başkasında kahve içmek için gece mesaisine başlıyor. Gece boyunca kurmaylarıyla mesai yapıyor. 3-4 saatlik uykuyla, sabahın erken saatinde yine belediye ve çalışmalar, daha sonrasında yine halkın arasına karışıyor. Bu sadece merkezde değil, bir bakıyorsunuz Kaş’ta, bir bakıyorsunuz Gazipaşa’da.

***

Elbette bunlar Ak Parti’de başkan adayı olmak için yeterli değil. İl yönetimi var, genel merkez var, Cumhurbaşkanı var.

***

Ama Sayın Tütüncü, Ak Parti’den olsun veya olmasın fark etmiyor yine de Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı.

***

Cumhuriyet Halk Partisi ise en curcunalı seçimini gerçekleştirecek.

***

Ben size Ankara’da konuşulan hayali ama siyasi seçim senaryosunu anlatayım. Öncelikle Muhittin Böcek yeniden başkanlık için yarışa girmek istiyor. Ancak Ankara genel merkezde Sayın Böcek’in yerine zemin yoklamaları yapmaya başladı bile.

***

Mevcut başkanlarla ilgili birkaç ayrı yerden görüş sordular. (Bunu nereden biliyorsun? diye soracak olursanız, birbirinden habersiz ve alakasız üç ayrı kişi farklı zamanlarda “genel merkezden mevcut başkanlardan hangisi ABB için uygun olur?” diye bana sordu cümlesini kurunca anladım ki,  genel merkez sondaj yapıyor)

***

Senaryolardan ilki, Muhittin Böcek’i milletvekili olarak Ankara’ya çekmek istenmesi. Genel merkez, Böcek Başkanı bu konuda ikna etmeye çalışıyor.

***

Dünyanın en şanslı insanlarından birisi olduğuna inandığım Muhittin Böcek ise genel merkezin isteğinin tam tersine yeniden ABB başkan adayı olmak için genel merkezdekiler ile Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmelerini sürdürüyor, onları ikna etmeye çalışıyor.

***

Muhittin Böcek garanticidir. Adaylığını garantiye almadan Ankara’dan dönmez bana kalırsa. 

***

Gelelim, senaryonun devamına

***

Merkezde bulunan mevcut belediye başkanlarının içinde sadece Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, pek sesini çıkarmıyor ve mevcut belediye başkanlığına ikinci dönem de devam etmek istiyor.

***

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, büyükşehir adayı olmak istiyor. Eğer aday yaparlarsa kendisini Büyükşehir için hazırlayan ve bunun için ekip kurup, genel merkezi kuşatmaya çalışan Turgay Genç yerinden sıçrar. Turgay Genç’i aday yaparlarsa bu sefer Ümit Uysal yerinden zıplar.

***

Ama bir üçüncü isim olan ve bu güne kadar ne ilçe yönetimiyle, ne il yönetimiyle ne de genel merkezle herhangi bir sorun yaşamayan, tecrübeli, genç ve beğenilen isim olan Şükrü Sözen’i Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı yaparlarsa şimdiden yazıyorum ki, kimseye sürpriz olmasın.

***

Senaryolar ha bire devam ediyor. Senaryoların sonu asla gelmez. Daha seçime kadar bunlar en az 20 defa daha değişir.